KOJE STVARI NE TREBA KUPOVATI POLOVNE: Kriju zaraze, bube i to nije ono najgore

59

Kupovina korištene robe u mnogim je zemljama gotovo dio kulture, svakako najnormalnija stvar. Organizuju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korištenom robom nalaze se na svakom koraku.

Posljednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, ali second hand shopovi sve su bolje organizovani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odjeća dok butika s ostalim korištenim predmetima još uvijek nedostaje.

Kako bilo, kupovati korišteno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, ali, neke je predmete ipak pametnije kupiti nove.

Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati korištene.

1. Krevet, kauči i slični komadi nameštaja

Bez obzira imate li običaj korištenu robu skupljati s puta, ostavljenu kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizovane butike, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada namještaja je u – bubama. I nisu samo bube u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminisati, tu su dlake i razne druge nevidljive gadarije.

Ako ste ipak strastveni ljubitelj antikvarnog nameštaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolijevke i dječji kreveti

Kupovanje korištene dječje odjeće, igračaka pa i namještaja je sasvim normalna stvar i štedi nevjerovatno mnogo novaca, jer se djeca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odjeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo 10 miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta, jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Zbog toga, nemojte rizikovati sigurnost djeteta i kupite novo i provjereno.

3. Sjedišta za automobile

Iako i ovo spada u one pretjerano skupe ‘must have’ predmete, ni auto sjedište ne biste trebali da kupujete korištene, a razlog je isti kao i kod krevetića – sigurnost na prvom mestu.

4. Kacige

Ista stvar vrijedi i za kacige, naprimjer, one biciklističke. Možda na prvi pogled može djelovati da je dobrom stanju, ali pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

5. Kupaći kostimi i donji veš

Obje ove vrste odevnih predmeta trebale bi da kupujete nove. Uprkos pranju nije pretjerano higijenski, jer nikad ne znate kolike se bakterije, telesne tečnosti i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate,prenosi Žena.
6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je takođe nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da vjerovatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami da napravite vlastitu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućni predmet, ali velik broj ljudi kupuje korištene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost, jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na putu smanjena. Ako ste se baš nameračili na stare, korištene gume, iskoristite ih za cvijeće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan.