VRIJEME JE ZA AJVAR: Domaćice otkrile TAJNI SASTOJAK za savršen AJVAR, svi će tražiti recept!

79

nicu, a mnogima omiljeni pripravak je ajvar.

Ajvar se obično koristi kao hladni dodatak mesu, ili kao namaz na hljeb, a mnoge domaćice ga ubacuju u čorbe kako bi obogatile okus jela.

ajvar-iz-rerne-bea7ae0a3eff03a0afc522d7e3b66fcd-view-l-640x400

Oko pripreme ajvara često se vode brojne polemike, a danas vam donosimo recept koji baš svima uspjeva.

U domu Makedonke Milice ajvar se po istom receptu priprema već desetljećima, a sada je za portal “Zadovoljna.dnevnik.hr” otkrila recept:

ajvar-facebook-02

Recept za ajvar kojeg morate imati u svojoj svesci:

Sastojci za ajvar: 

– 10 kg crvene paprike

109-paprika-fl-paprika-bunt-1
– 3 velika plava patlidžana

patlidzan-1
– 5 dcl ulja

ulje-masline
– sol po želji 

kuhinjska-sol
– 1 velika kašika šećera

aasecer


Postupak:

1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

ajvar-2-57ea571463806

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. vidjeti dno lonca.

ajvar-65715744

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stepeni i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.

ajvar

Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.