UREDAN PAPA TEST NIJE GARANT DA STE ZDRAVI: Ginekolog Jeremić upozorio žene – Kanceri sve češći, a evo kad je vrijeme DA SE JAVITE DOKTORU

Objavljeno:

Ginekolog dr Igor Jeremić upozorava da je HPV virus sve češći, a pacijentkinje kod kojih se javlja kancer materice ili grlića materice sve mlađe.

Redovni ginekološki pregledi su od ključne važnosti za zdravlje žena, a stručnjaci kažu da bi to moglo da spasi brojne živote. Da je zaista tako, potvrđuje i iskustvo ginekologa dr Igora Jeremića, koji je u emisiji 150 minuta rekao da mu dolaze sve mlađe pacijentkinje sa predkanceroznim promjenama i kancerima.

“Najmlađa pacijentkinja je bila djevojčica od 14 godina, imala je tešku prekancerozu na grliću materice. Bila je napastvovana, pa su je roditelji doveli kod mene, to je iz jedne obližnje zemlje. Imala je promjene na grliću, međutim, promjena je bila ozbiljna, na milimetar od karcionoma ili na godinu dana od karcinoma”, ispričao je doktor, dodajući da to nije jedini slučaj, već da mu svake nedelje dolaze mlade djevojke.

“Svake nedelje mi se javljaju djevojke od 16, 17, 18 godina, to je već postala praksa u mojoj ordinaciji, pošto svi znaju da se bavim isključivo HPV patologijom, znači humanim papiloma virusom, patologijom grlića materice. Svake nedelje susrećem djevojčice od 18, 19, 20 godina koje imaju ozbiljne promjene na raku grlića materice, odmah to rješavam i dobijam histopatološku dijagnozu, obično su u pitanju teške prekanceroze na grliću materice. Prije godinu dana sam imao djevojčicu od 17,5 godina koja je imala invanzivni karcinom materice”.

Ono što komplikuje situaciju je to što nema nikakvih simptoma koji bi upozorili na ovakav zdravstveni problem.

“Nema nikakvih simptoma, djevojke obično se javljaju zbog klasičnih simptoma ženske populacije – pojačan sekret, peckanje, svrab. Ono što ne smete nikako da zaobiđete kada dođe tako mlada djevojka, ako je imala se*sualne odnose, da odradite kolposkopski pregled grlića materice. Bez kolposkopije nema dijagnostike HPV infekcije na grliću”.

Dr Jeremić je upozorio i da Papa test nije dovoljan, jer se njime ne može dijagnostikovati HPV virus.

“Prošle nedelje sam imao mladu ženu, 32 godine, koja je tri godine zaredom išla kod ginekologa i imala uredan nalaz Papa testa. Kada sam uradio kolposkopski pregled, vidio sam promjenu, uklonio, težak invazivni karcinom materice, i pored urednog Papa testa”.

Ginekolog je dodao i da je HPV, virus koji može da izazove rak grlića materice, danas daleko češći nego ranije.

“HPV je sada daleko češći zbog samog života mladih ljudi, čestih promjena partnera, nezaštićenih odnosa, načina života, spavanja, energetskih pića…”.

(MONDO)

Povezano

Najnovije