DJELUJE PRIJE NEGO LIJEKOVI: Pritiskom na ove dijelove tijela za samo nekoliko sekundi možete se riješiti glavobolje

Objavljeno:

Akupresura (lat. acus – igla i pressura – pritisak) umijeće je liječenja pritiskanjem na pojedine tačke i mjesta tijela. 

Načelno je slična akupunkturi i temelji se na konceptu životne energije koja teče tjelesnim meridijanima.Tokom tretmana, vrši se fizički pritisak na akupunkturne tačke s ciljem čišćenja blokada u navedenim meridijanima. 

best-acupressure-points-for-anxiety-fb

Pritisak se može primijeniti rukom, laktom ili različitim uređajima. Akupunkturne tačke koje se koriste u liječenju, mogu se ili ne moraju nalaziti na istom dijelu tijela gdje je i ciljani simptom.

Akupresura – drevna tehnika dubinske masaže


Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, određene akupunkturne tačke izabrane su upravo zato što se preko njih učinkovito stimulira sistem tjelesnih meridijana.

Tako se uravnotežuje yin, yang i qi (chi) organizma, a rezultat je olakšanje tegoba.Znanje o akupresuri potječe iz drevnih indijskih tekstova. Kasnije je unaprijeđeno u Kini i popularizirano širom svijeta. 

Glavno načelo akupresure je da je svaki organ u ljudskom tijelu direktno povezan s određenim tačkama na dlanu i tabanu. Prijenos energije između tih tačaka i organa teče na recipročan način.

Pritisak na akupunkturnu tačku obično se vrši na dva glavna načina.

Stalnim pritiskanjem: tačka se kontinuirano stimulira tako da se pritisak polako povećava. Slijedi odmor od 4-5 minuta, zatim se postupak nekoliko puta ponavlja.

Povremenim pritiskanjem: tačka se stimulira oko 20 sekundi, u pravilnim razmacima od 10 sekundi. Postupak se primjenjuje 4-5 minuta te ponovi za 10 minuta.

Masaža prstiju, samopomoć kod glavobolje


S obzirom na to da se akupunkturne tačke koje odgovaraju elementu glave, nalaze na prstima, njihovom jednostavnom masažom uklonit ćete razne vrste glavobolje.

Upute

Položite palac na jagodicu prsta druge ruke. 

Masirajte palcem prst (koristeći i snagu šake), izvodeći vijugave pokrete (lijevo – desno) od vrha prsta sve do korijena (dlana ruke). 

Tretirajte cijelu površinu kože, milimetar po milimetar, i ne podižite palac sa prsta koji masirate. 

Masažu provodite u intervalima od nekoliko sekundi do više minuta, ovisno o tome kako vam trenutno odgovara i koliko vremena imate na raspolaganju. 

Na isti način tretirajte sve prste lijeve i desne ruke. Po potrebi, akupresuru ponovite nekoliko puta dnevno.

Za brzu pomoć kod glavobolje spojite sve jagodice prstiju oba dlana i snažno ih međusobno trljajte oko dvije minute.

Imate li glavobolju zbog loše cirkulacije u području vrata, obratite posebnu pažnju na korijen palca i sve strane donjeg dijela palca i kružno ih izmasirajte.

Povezano

Najnovije