KAKO DA ZNATE DA LI IMATE POVIŠEN HOLESTEROL BEZ ANALIZE KRVI: Provjerite kakvi su vam zubi i jezik – na njima sve “piše”

Objavljeno:

Simptomi povišenog holesterola mogu se javiti i u usnoj duplji…

Ljekari iz Velike Britanije otkrili su da je visok nivo LDL (lošeg) holesterola povezan sa pojavom zapaljenja i hronične infekcije u usnoj duplji.

Kada se javi povišen nivo lošeg holesterola u tijelu, razvija se hiperlipoproteinemija, koja može da izazove različite komplikacije, a posebno paradentoza, ozbiljnu bolest desni. Osim toga, javljaju se destruktivni procesi kao što je uništavanje zubne gleđi i gubitak zuba.

Autori nove studije analizirali su oralno zdravlje 45 pacijenata sa hiperlipoproteinemijom i otkrili korelaciju između visokog nivoa “lošeg” holesterola i bolesti desni.

Da biste se zaštitili od ovog problema, trebalo bi da promijenite ishranu, savjetuju ljekari.

Stručnjaci upozoravaju da je previsok nivo holesterola povezan sa redovbnom upotrebom prerađevina od mesa, a trebalo bi i smanjiti upotrebu jaja, putera i konzervisane ribe.

Osim toga, obavezno je voditi i računa o oralnoj higijeni kako bi se spriječila pojava paradentoze neophodno je temeljno prati zube dva puta dnevno. Poznato je da infekcije desni doprinose razvoju kardiovaskularnih i drugih bolesti, piše Mondo.

Povezano

Najnovije