DUŠICA OTKRILA RECEPT ZA UBJEDLJIVO NAJBOLJI AJVAR – OSVOJIO JE 1. NAGRADU: Jedna greška kvari ukus, ovo morate da znate

Objavljeno:

Dušica iz udruženja “Žene Barajeva” podijelila je recept za ajvar od cijepanih paprika koji je osvojio prvu nagradu na jednom takmičenju.

Sve veći broj domaćica kupuje ajvar, a mnogi će reći da se taj nikako ne može porediti sa domaćim. Kako najpraviti najbolji ajvar, koje “cake” poboljšavaju ukus, kako odabrati paprike, otkrila je u jutarnjem programu na TV Prva Dušica Milovanović iz udruženja “Žene Barajeva”.

“Najlakše je pripremati ajvar u dobrom društvu, tada se težina posla uopšte ne osjeti”, kaže Dušica i otkriva da su njene koleginice iz udruženja na jednoj manifestaciji odnijele nagradu za “najbolji ajvar” u prilično jakoj konkurenciji.

“Pripremale smo ajvar od cjepkane paprike, koji je najzahtjevniji i najteži”, kaže Dušica i otkriva dobitnički recept.

Sastojci:

15 kg svježe paprike
0,5 l ulja
4 kašika soli
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta

Priprema:

Paprika se prvo opere, obriše, dobro ispeče, pa stavi u plastičnu kesu koja se veže i ostavi da odstoji sat, sat i po kako bi se “zadušila”, odnosno kako bi se potparila ljuska da bi se lakše ljuštila. Potom se paprika oljušti iočisti od sjemenki (pored je posuda s vodom da se ruke ispiraju). Bitno je zapamtiti da se paprika nikako ne stavlja u vodu. Zatim se cjepka na rezance otprilike širine pola centimetra.

“Za bilo koji ajvar sa pečenom parikom nam je potrebna ravna paprika, da ne bude kriva kako bi se lijepo ispekla sa svih strana”, napominje Dušica.

Kada se paprika ocijedi, doda se u prethodno zagrijano ulje i počne da se zapržava. Začini se solju, šećrom i sirćetom, pa se sve prži otprilike dva do tri sata.

“Koliko će se paprika pržiti zavisi od toga koliko u njoj ima vlage. Savet pri kupovini jeste da se bira što crvenija, što zrelija, da ne bude tvrda i puna vode. Ta paprika nije dovoljno zrela, slabiji joj je ukus i ima više vode”, kaže Dušica i dodaje da je ajvar od cijepanih paprika najkvalietniji.

(Mondo)

Povezano

Najnovije