EVO KOLIKO VODE TREBA DA PIJETE U ZAVISNOSTI OD TEŽINE: Oprez, ne treba svako da pije 2l vode svaki dan!

102

Neko jednostavno ne osjeća potrebu da svaki dan pije dva ili više litara vode, a ova tabela ima i obrazloženje zašto je to tako

Voda je za organizam isto što i gorivo za automobil. Čim je njen nivo kritičan, pali se crvena lampica u vidu žeđi, mučnine, glavobolje.

To označava da je dehidracija već otišla predaleko. Zato je važno redovno piti vodu, – jer se tečnost, popijena prije nekoliko sati ili prethodno veče, – ne računa.

Kako pravilno izračunati količinu vode koju je neophodno piti svaki dan? Pripremili smo, i predlažemo da koristite ovu preglednu tabelu. Sačuvajte je i koristite u zdravlje.

vod

40 KG – 1,2L
45 KG – 1,4L
50 KG – 1,5L
55 KG – 1,7L
60 KG – 1,8L
65 KG – 2L
70 KG – 2,1L
75 KG – 2,3L
80 KG – 2,4L
85 KG – 2,6L
90 KG – 2,7L
95 KG – 2,9L
100 KG – 3L

Ako u tabeli ne postoji vaša tačna težina, koristite ovu formulu za izračunavanje dnevne norme vode:

Za žene: (težina x 0,03) + (vrijeme fizičke aktivnosti u satima x 0,4) = …litara

Za muškarce: (težina x 0,04) + (vrijeme fizičke aktivnosti u satima x 0,6) =…litara

Tri korisna savjeta da naučite da pijete više vode:

♦ Sipajte u čašu manju količinu vode. Počnite sa onom količinom tečnosti koja je za vas optimalna. Bolje je popiti nekoliko gutljaja sa zadovoljstvom, nego celu čašu, ali na silu.

♦ Držite posudu sa vodom na vidiku. Bolje je kupiti lepu flašicu koja će vas motivisati na nova dostignuća i podsjećati vas na zdrav način života sa dobrim navikama, piše Uspešna žena.

♦ Koristite mobilne aplikacije. Da kontrolišete i dobijate podsjećanja o neophodnosti pijenja vode, instalirajte neke od aplikacija – WaterCheck, Watermania, Hydro, WaterBalance.