OVO JE ZU SAN LI, TAČKA OD 100 BOLESTI NA NAŠEM TIJELU: Ne trebaju vam lijekovi, EVO ŠTA TREBATE URADITI

Objavljeno:

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan sretan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o tački dugovječnosti ili tačke od stotine bolesti. Slijedeći zapovijesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživio je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko tijelo posjeduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na količinu dana i mjeseci u godini. Djelovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujuci i iscjeljujući efekat, spriječava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – „tačka dugovječnosti“, u Japanu – „tačka od stotinu bolesti“.

Gdje se nalazi ta čarobna tačka (Zu San Li) na našem tijelu?

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da biste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

223062045-orig

Možete je pronaći i na drugi način.

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka – Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem tijelu i zašto je Japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

Tačka Zu San Li:

  • kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela
  • kontrolise rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.

Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubreznih žlijezda, najmoćnijih žliezda koji imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate „tačku dugovječnosti“, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju sljedeće funkcije u organizmu:

  • normalizacija krvnog pritiska
  • normalizacija glukoze, insulina
  • suzbijanje upalnih procesa u organizmu
  • regulacija imune funkcije čovjeka

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

  • poboljšati varenje
  • liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta
  • tretirati posljedice moždanog udara

Masaža ove tačke pomoći će vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći će unutrašnju stabilnost.

Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujuci impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina.

U velikoj mjeri povećava imunitet, čovjek postaje zdrav i sposoban za život.

Kako možete utjecati na „tačku dugovječnosti“

tochki-dolgoletiya-3-258x300

Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, prije ručka. 9 puta kružnim pokretima u smijeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajuci položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumjevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinača itd)

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama nedjeljno. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vrijeme mladog mjeseca.

– Osam dana posle nastanka mladog mjeseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

– Prije rucka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Poslije ručka, sinhronizovano na obje noge, protiv stresa, nervoze i razdrazljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

Uveče, u suprotnom smjeru kazaljke na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

Povezano

Najnovije