KAKO BOLI SLIJEPO CRIJEVO: Koji su simptomi i kako se liječe upala i pucanje slijepog crijeva

Objavljeno:

Iznenadni bolovi u gornjem djelu trbuha, i to pre svega u predjelu želuca, rijetko navode na pomisao da se radi o slijepom crijevu. Tek kada se poslije nekoliko sati ili dana, bolovi premeste u donji desni dio trbuha, većina ljudi posumnja na upalu ovog zakržljalog organa.

– Slijepo crijevo, odnosno crvuljak, po definiciji nema neku posebnu funkciju. Ne učestvuje u procesu varenja i resorpcije kao drugi organi, ali s obzirom na to da je evolutivno opstalo do danas, možda to stanovište i nije sasvim tačno. Slijepo crijevo se uliva u početni dio debelog crijeva, a ako tokom života nema upala, na kraju atrofira.

upala-slijepog-crijeva-ili-apendicitis-i-najcesci-simptomi

Kada je riječ o upalama, one su izazvane pritiskom sadržaja debelog crijeva. Dešava se i da dio nesvarene hrane ili neformirane stolice iz debelog dospije u slijepo crijevo, dovede do zagušenja, a potom i reakcije tkiva u zidu, koje su ispoljene upalnim procesom – objašnjava dr Đuro Čutura, specijalista opšte hirurgije iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

Koji su simptomi upale?

– Osim bolova, koji su sve intenzivniji kako upala napreduje, dolazi i do pojave mučnine, česte i meke stolice i povišene tjelesne temperature. Ukoliko se ništa ne preduzme, bolovi postaju nepodnošljivi, zatim naglo prestaju, a potom se iznenada ponovo javljaju zahvatajući veći dio trbuha.

Ovi ponovljeni, još jači bolovi, ukazuju na nastanak gangrene i pucanje crvuljka. Nije pravilo da je bol uvijek raširen po cijeloj trbušnoj duplji.

Ukoliko se dogodi da okolni organi ograde mesto pucanja, bol je lokalizovan. Ukoliko se to ne desi, upala sa gnojnim procesom može da zahvati veći dio ili čak cijelu trbušnu duplju. Ako se upala proširi svuda, onda je riječ o difuznom peritonitisu, koji se nekada prenosi i na okolne organe. Može doći i do generalizovane reakcije organizma, poznate kao sepsa.

Šta se preduzima u ovakvim okolnostima?

– Ukoliko dođe do navedenih procesa, jedina opcija je hirurška intervencija. Sve navedeno je, zapravo savjet kako da potencijalni pacijenti ili osobe koje su sa njima, na vrijeme prepoznaju siptome i obrate se ljekaru. Jer, ukoliko je upala blažeg intenziteta, operativni zahvat je jednostavan a oporavak izuzetno brz. Ako dođe do razvoja težih faza, onda je i operacija i oporavak teži i neizvesniji.

Pucanje slijepog crijeva može da izazove velike probleme?

– U debelom crijevu postoji veliki broj različitih bakterija koje učestvuju u varenju hrane, ali one u normalnim okolnostima uvijek ostaju tu, tako da je u principu trbušna duplja sterilna sredina. Ipak, ukoliko dođe do pucanja slijepog crijeva, bakterije istog trenutka kreću napolje. U trbušnu duplju može da dospije i zanemarljiv broj bakterija, ali zahvaljujući odgovarajućoj toploti i vlažnosti, one počinju eksplozivno da se razmnožavaju. Pri tako brzom porastu broja bakterija dolazi i do njihovog raspadanja i oslobađanja jakih otrova.

Oslobađaju se endotoksinima koji i pokreću generalizovanu infekciju, izazivajući sepsu. Endotoksini prelaze u krvotok kroz proširene krvne sudove, koji su takvi upravo zbog upale. Putem krvotoka rasejavaju se kroz cijeli organizam. Ako tokom sepse dođe do sloma mehanizma odbrane, može doći i do najgoreg, smrtnog ishoda obolelog.

Na koji način se dijagnostikuje upaljeno slijepo crijevo?

– Uspostavljanje dijagnoze može biti izuzetno lako, ali i teško. Zavisno od praga bola, svaki čovjek je drugačije osjetljiv na dešavanja u sopstvenom organizmu. Ukoliko je prag bola nizak, osoba reaguje na početku javljanja simptoma, što je važno za pravovremeno otkrivanje stanja u kome se slijepo crijevo nalazi.

Kada je prag bola izuzetno visok, problem može da nastane ako upala pređe u složenije gangrenozno stanje. U svakom slučaju, osim uobičajenog pregleda, razgovor sa pacijentom i davanje preciznih odgovora, je od presudne važnosti. Antibiotici kao vid terapije nisu rješenje.

Ako organizam sam ne uspije sa upalom da se izbori, ona u daljem toku dovodi do periapendikularnih infiltrata oko slepogcrijeva, apcesa, pa čak i tumora.

Zbog komplikovanja stanja, pacijent prije ili kasnije mora da se operiše. Zato, ukoliko postoji izražena sumnja na upalu, bolje je uraditi operaciju nego dopustiti da se razviju teški oblici. Dobar radiolog sa kvalitetnim ultrazvukom može izuzetno precizno da opiše upalu u ranom stadijumu.

Iako je zakržljali organ, slijepo crijevo nije beskorisno. Naziv nije dobilo zato što je bezvrijedno, kako nedovoljno upućeni misle, već zato što zbog svog skrajnutog položaja ne učestvuje u procesu varenja hrane. Nova saznanja pokazuju da se u slijepom crijevu nalaze folikuli u kojima se stvaraju imunoglobulini važni za imunitet, kaže profesor dr Mirjana Bogić, specijalista interne medicine i direktor Instituta za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije.

– Imunološku odbranu organizma od različitih stranih uticaja, odnosno antigena obezbjeđuju različiti organi. Među njima značajnu ulogu ima limfni aparat digestivnog trakta, u čijem je sastavu, iako bez funkcije za varenje, i slijepo crijevo. Upravo u limfnim folikulima slijepog crijeva i drugih organa za varenje stvaraju se zaštitni imunoglobulini, od kojih su posebno važni IgG i IgA – naglašava ovaj stručnjak.

Imunoglobulini su molekuli bjelančevina, poznati i kao antitela, sa osnovnom ulogom da nešto strano što dospije u organizam, presretnu i unište. Spajaju se sa antigenima koji su štetni za organizam, kao što su grinje, virusi, bakterije, paraziti, lijekovi, polen i odstranjuju ih. Imunoglobulini omogućavaju odbranu digestivnoj flori od antigena koje unosimo hranom ili lijekovima.

– S obzirom na to da ima veliki značaj u proizvodnji zaštitinih imunoglobulina, slepo crijevo treba ukloniti samo onda ako postoji precizno uspostavljena dijagnoza upale. U protivnom, velika je šteta izvaditi ga, što se često dešava kada se kod žena zameni dijagnoza sa upalom desnog jajnika – upozorava dr Bogić.

Povezano

Najnovije