5 NAČINA NA KOJE BEBA KOMUNICIRA SA VAMA PRIJE NEGO ŠTO PROGOVORI: Broj 5. mora znati SVAKI RODITELJ!

Objavljeno:

Bebe vrište i plaču, pokušavajući (a često i neuspješno) da nam kažu šta žele – što dovodi do frustracije među roditeljima i mališanima.

Bebe mogu početi da izgovaraju prve reči kao što su “baba” ili “mama” između 5 i 9 mjeseci.

Ipak, tek 28 do 32 mjeseca vaša beba počinje da koristi neke riječi ispravno, a onda ćete morati da sačekate oko 40 mjeseci da vaša beba počne da vodi razgovore i stvarno vam govori šta tačno želi.

1

Foto: Pexels,com

To je dugo vremena da se živi sa nekim ko nema načina da mirno komunicira svoje želje i potrebe. 

Da bi se pomoglo u borbi protiv tog problema, postalo je veoma popularno da se bebe uče znakovni jezik jer su u stanju da razumiju i repliciraju vizualne znakove svojim rukama mnogo prije nego što imaju fizičku sposobnost za razgovor.

Čak i ako niste našli vremena da svoju bebu naučite znakovni jezik, Pricilla Dunstan, koja se pojavila u emisiji kod Oprah Winfrey u novembru 2016, ima teoriju o tome šta vaša beba pokušava da kaže procjenjujući njihove krikove, zvukove i pokrete.

2

Foto: Pexels,com

ZVUKOVI KOJE BEBA PRAVI

1. NEH – ‘Gladan/gladna sam’ Ova riječ zvuči kao NE, a najviše dolazi do izražaja slovo N, a tako vam beba želi dati do znanja da je gladna. 

2. OOOH – ‘Pospan/a sam’ Ovaj zvuk dolazi od refleksa zijevanja, a kad je beba izgovori, usta joj poprimaju ovalni oblik. Beba tada želi reći da je umorna. 

3. HEH – ‘Osjećam se neugodno’ Beba izgovara ovu riječ, s naglaskom na slovo H, kad je u neugodnom položaju ili joj treba promijeniti pelenu ili osjeća neku nelagodu. 

4. EAAAR ili EAAA – ‘Imam plinove’ Ovo je malo teže otkriti, ali najviše do izražaja dolazi ponavljanje slova A. Kad beba ima plinove ili je boli trbuščić ima i određen izraz lica koji prati ovaj zvuk. 

5. EH, EH, EH – ‘Želim podrignuti’ Ova riječ je vrlo kratka i ponavlja se nekoliko puta, a beba govori da se želi podrignuti.

BEBINI POKRETI

5cf6174b-6250-4b53-aeee-4da60a0a0a64-imageedit-5-2778536926-preview

Govor tijela puno govori o djetetovom stanju:

Izvijajući leđa. Bebe mlađe od 2 mjeseca često čine ovaj pokret kad reagiraju na bol i kolike. Ako beba savija leđa nakon jela, to znači da je sita. Ako često vidite bebu kako radi ovaj pokret tijekom jela, to može biti znak refluksa. Ako je beba starija od 2 mjeseca, ovaj pokret obično ukazuje na umor i loše raspoloženje.

Rotirajući glavom. Ovo je smirujući pokret za bebu. Mogli bi to učiniti prije nego što zaspu ili kad su u blizini nepoznatih ljudi.

Hvatajući se za uši. U većini slučajeva ovaj pokret pokazuje da beba samo istražuje svoje tijelo. Trebate se posavjetovati s liječnikom samo ako ovaj pokret prati plač i često se ponavlja.

Stisnuvši šake. Ovo je znak gladi. Ako to uspijete primijetiti na vrijeme, možete spriječiti plač uzrokovan njihovom gladi.

Podižu noge. Ovo je znak kolike i bolova u trbuhu. Beba pokušava refleksno ublažiti bol.

Trzaju rukama. Ovaj pokret znači da se beba prestrašila. Glasan zvuk, jako svjetlo ili naglo buđenje mogu izazvati refleks zaprepaštenja. U ovom slučaju, bebu treba tješiti.

(Novi.ba/Brightside)

Povezano

Najnovije