SRČANI UDAR MOŽE BITI NEPRIMJETAN: Ovo su posljedice infarkta preležanog “na nogama”!

Datum objave:

- Advertisement -

Evo kako se otkriva infarkt miokarda

Da li može infarkt miokarda biti neprimjetan? Možda izgleda čudno što pitamo ovo, s obzirom da je ova akutna katastrofa u kadriovaskularnom sistemu opasna po život. Kako se manifestuje?

- Advertisement -

Ispostavilo se da se ovakav srčani udar može prebroditi “na nogama”.

- Advertisement -

Nekoliko puta sam vidio potpunu zbunjenost na licima pacijenata kada sam im čitao EKG i provjeravao ehokardiografiju:

“Kada ste imali srčani udar?” pitao sam ih a oni su odgovarali da ga nikad nisu imali.

Infarkt miokarda može se pojaviti i proći potpuno neprimijećeno. Ovo je takozvana “glupa” forma. Najčešće se primijećuje kod pacijenata sa šećernom bolešću i to zbog smanjenja ukupne osjetljivosti na bol.

- Advertisement -
tihi-srcani-udar-98

Ali to ne zna da ova bolest ne ostavlja posljedice:

PRVO: infarkt miokarda, kada se preživi “na nogama” stvara povećan rizik od razvoja ponovljene, veće ekstenzije srčanog mišića. Tako da možete smatrati ovaj infarkt upozorenjem za veći i ozbiljniji srčani udar.

DRUGO: lokalne promjene na srčanom tkivu, koje su nastale kao posledice ovog malog srčanog udara, dovode do gubitka efikasnosti ovog mesta.

Ožiljak koji se formira nakon srčanog udara ne učestvuje u radu srca, smanjujući njegovu kontraktilnost. Ovo se posebno dobro vidi kada se radi EHO srca.

Zato je izuzetno važno da jednom godišnje obavite pregled srca, posebno EKG i EHO srca, a posebno ako imate arterijsku hipertenziju, koronarnu bolest srca ili dijabetes. Ove bolesti su faktori rizika za pojavu infarkta miokarda.

(Stil kurir)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO