“JASNO JE ŠTA SLIJEDI” NEDIM SLADIĆ SE OGLASIO SA PROGNOZOM: Evo šta nas danas očekuje

Objavljeno:

Crveni meteoalarm upaljen je za veći dio Bosne i Hercegovine. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se kretati do 40 stepeni.

Crveno upozorenje izdato je za područje Foče, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Trebinja i Višegrada. Narandžasto upozorenje izdato je za ostale dijelove BiH.

screenshot-23
screenshot-23

-Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere, navodi se u objašnjenju “crvenog upozorenja”.

U poslijepodnevnim satima moguć je poneki grmljavinski pljusak u Bosni. Vjetar će biti umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretatć će se uglavnom između 33 i 39°C.

Šta nam slijedi pojasnio je i meteorolog Nedim Sladić:

Danas će s epočeti uplitati vlažniji zrak sa sjeverozapada, zbog kojeg će se atmosfera postepeno destabilizovati, a što se odražava i kroz blaži pad atmosferskog pritiska u prizemlju. U drugom dijelu dana, očekuje se lokalno jači razvoj oblaka s kojima se prognoziraju pljuskovi i grmljavina. Izgledniji će biti linijom od Sarajeva prema Tuzli, kao i prema Romaniji i granici sa Srbijom, napisao je Sladić, a onda i dodao: – Kad sjedneš, izanaliziraš situaciju više od šest sati i dobiješ kristalno jasnu sliku šta slijedi. Sve je bilo na vrijeme najavljeno.

Povezano

Najnovije