URADITE SAMO 1 STVAR I VEŠ ĆE UVIJEK LJEPŠE DA MIRIŠE: Većina žena pere mašinu, a zaboravlja najvažnije

Objavljeno:

Niko ne voli da veš smrdi na buđ! Zato redovno peritite mašinu ali i radite ovu stvar!

Nema neprijatnijeg iznenađenja nego kad otvorite veš mašinu da izvadite čist veš, a zapahne vas ružan miris vlage i buđi.

Zašto je do toga došlo iako ste uključili uobičajen ciklus pranja i stavili odgovarajuću količnu deterdženta i omekšvača? Iskusne domaćice tvrde – niste održavali mašinu kako treba.

Većina žena zna da se mašina mora prati u određenim razmacima. Ritam zavisi od toga koliko je često koristite, ali čim primijetite da vam veš nije dovoljno čist ili da nema lep miris, znači da je trenutak za dubinsko čišćenje mašine. Mnogi će se odlučiti za jedno pranje sa praznim bubnjem, uz eventualni dodatak sirćeta ili sode bikarbone. Drugi savjetuju izbjeljivač odnosno varikinu.

U zavisnosti od toga šta imate u kući, ali i koliko dugo mašina nije dubinski oprana, možete da to obavite u 3 faze – u prvom pranju ubacite samo deterdžent za veš, u drugom dvije doze izbjeljivača, a u trećem dve doze sirćeta koje će ukloniti i eventualne naslage deterdženta.

Obavezno operite i rezervoar u koji sipate deterdžent i omekšivač, jer se ponekad zapuše toliko da mašina slabo “uzima” i jedno i drugo sredstvo. Na kraju temeljno izbrišite gumu na vratancima.

Međutim, sve to neće biti dovoljno ako već pri sledećem pranju zaboravite ono najvažnije – da mašinu dobro izluftirate i osušite iznutra. Naime, poslije svakog pranja, neophodno je da vratanca ostanu otvorena. I pritom nije dovoljno da ih tako držite petnaestak minuta. Da bi se svi dijelovi u njoj dobro osušili, treba da prođe između 4 i 5 sati. To nije baš svima zgodno, naročito u malim kupatilima gdje su vratanca uvijek smetnja, ali setite se da od toga zavisi kako će vam bluza mirisati sljedeći put!

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Najnovije