Da li možete da se kupate u moru ili u bazenu za vreme ciklusa? POGLEDAJTE!

Objavljeno:

Svakoj ženi se barem jednom desilo da dobije menstruaciju za vreme godišnjeg odmora. Mnoge žene bi za vreme ovih dana više volele da sede kod kuće, a mnogima tamponi uopšte nisu udobni ili su zabrinute za svoje zdravlje.

Ali, da li zaista ima prostora za brigu ako se kupate dok imate menstruaciju?

Prema mišljenju ginekologa, sasvim je bezbedno da se kupate sa tamponom. Tampon možete da ne menjate i celo popodne. Ipak, preporučljivo je da ga menjate na svaka 4 sata, jer u suprotnom mogu da se pojave problemi, a da biste ih potpuno izbegli i kako biste se osećali sigurno, najbolje je da ga zamenite odmah posle izlaska iz vode.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste mesto na kojem ćete zameniti tampon. Ne zaboravite da operete ruke i pre i posle menjanja. Za vreme menstruacije žensko telo je osetljivije, pa morate da pazite na higijenu.

Iako je kupanje u moru bezbedno, ginekolozi upozoravaju da postoji razlika između ulaska u more i u bazen.

Razlog je što ne možete da kontrolišete čistoću vode u bazenu. Veoma često ljudi uriniraju unutra, pa možete da budete podložniji raznim infekcijama. Ipak, neki ginekolozi smatraju da je i kupanje u bazenu bezbedno.

Problemi prilikom korišćenja tampona retka su pojava, posebno kod žena koje su naviknute na njih. Ponekad može da se desi da žena zaboravi na tampon ili da ne može da ga izvadi. U ovom slučaju je najbolje da odete kod ginekologa koji će vam pomoći da rešite problem.

Ukoliko vam je ipak neugodno da se kupate sa menstruacijom, postoje i druga rešenja. Naravno, kao prvo, ako možete, isplanirajte odmor tako da se ne poklapa sa menstrualnim ciklusom.

Ako ipak nemate fleksibilne datume, pitajte svog ginekologa za lekove koji mogu da odlože ili požure menstruaciju.

Uglavnom, nema nikakvog razloga za brigu za kupanje u ovim danima sve dok je tampon čist i dok ga menjate redovno i u čistim uslovima.

S. S. | CRNOBELO.rs /

Povezano

Najnovije