EVO ŠTO VAM MAŠINA ZA VEŠ “SKAČE”, OVO JE GLAVNI RAZLOG: Stručnjak otkrio ono što vam nijedan majstor neće reći

Datum objave:

- Advertisement -

Kada mašina za veš počne da poskakuje po kupatilu, provjerite da se ne radi o ovom slučaju…

Mašina za pranje veša ne može da radi bez vibracija. Međutim, ako mašina te vibracije više liče na “poskakivanje” i pomjeranje tokom pranja, riječ je već o problemu.

- Advertisement -

Zašto mašina snažno vibrira i kako ukloniti uzrok ove pojave?

- Advertisement -

“Mašina može da vibrira zbog lošeg dizajna ili je loše ‘sastavljena'”, kaže direktor laboratorije za ispitivanje potrošačke elektronike “Testbet” Oleg Dranitski i dodaje da se vibriranje javlja i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transportni vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom prevoza, nisu uklonjeni.

Proizvođači kažu i da poskakivanje mašine za veš mogu uzrokovati i različite vrste materijala koji se pere, ako je odjeća teška ili je većeg gabariteta. To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovoj težini. Ako u bubnju postoje predmeti garderobe različite težine, može se pojaviti neravnoteža i, kao rezultat, jake vibracije.

Kako spriječiti ovo prekomerno vibriranje mašine?

- Advertisement -

“Prvi korak je otkrivanje uzroka vibracija. Dakle, ako je podloška postavljena krivo, morate je poravnati”, savjetuje Oleg Dranitski.

Takođe, dobro je provjeriti i stanje transportnih vijaka koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti.

Pored toga, preporuka je i upotreba posebne antivibracione podloge za stopala.

“Jastučići protiv vibracija ili klizanja štite pod od ogrebotina, posebno ako je izrađen od mekog materijala. Smanjuju prenos vibracija na pod, a time smanjuju nivo buke i prenosnih vibracija, posebno dok radi centrifuga”, kaže stručnjak.

Ako se razlog vibracija krije u “nepravilnom” punjenju mašine, pokušajte da operete stvari približno iste veličine i od tkanina istog sastava: ne stavljajte debele frotirske peškire sa tankim jastučnicama itd.

(mondo)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO