Chaga gljiva: 5 zdravstvenih blagodati ovog drevnog lijeka

Objavljeno:

Liječnici zaprepašteni: Uklanjanje madeža i kože nikad nije bilo jednostavnije (bez operacije)
Sponzorirao Revcontent
Chaga, također poznata i kao “Brezova gljiva”, gljiva je polipora, što znači da ima pore umjesto tipičnih škrga gljiva. Obično raste na brezama i smatra se jednim od vrhova obitelji ljekovitih gljiva.

Boja ove gljive je crna, s ispucanom masom nepravilnog oblika. Budući da je gljivični parazit, hranu crpi iz hranjivih sastojaka drveća na kojem se veže. Raste u divljini i obično se ne uzgaja.

Pogledajte ovih 5 nevjerojatnih blagodati gljive Chaga:

  1. Sprječava i liječi rak
    Znanstvena istraživanja nalažu da chaga ima sposobnost inhibiranja napredovanja raka na laboratorijskim životinjama. U stvari, u jednoj studiji, miševi s tumorima koji su liječeni ekstraktom chage doživjeli su 60-postotno smanjenje veličine tumora. Uz to, miševi s metastatskim karcinomom imali su 25-postotni pad broja čvorova u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, prema Memorial Sloan Cancer Center-u, potrebne su studije na ljudima.
    Daljnji dokazi objavljeni su u World Journal of Gastroenterology. Oni su proučavali učinke čage na ljudske stanice karcinoma jetre. Njihova su otkrića podržala sposobnost ekstrakta čage da spriječi rast tih stanica. To je ogromno, jer to ukazuje na to da se chaga može koristiti kao potencijalno liječenje raka jetre.
  2. Podržava imunološki sustav
    Što se tiče borbe protiv bolesti, važno je imati imunološki sustav u dobrom stanju. Chaga gljive sadrže dobro proučeni spoj nazvan “beta glukani”. U našem tijelu beta glukani stimuliraju imunološki sustav aktivirajući makrofage – one bijele krvne stanice koje napadaju i uklanjaju strane čestice i patogene – i prirodne funkcije stanica ubojica.
    U daljnjim istraživanjima na životinjama utvrđeno je da chaga pomaže pojačati proizvodnju određenih stanica imunološkog sustava, uključujući interleukin 6, kao i T limfocite. To je presudno, jer ove stanice pomažu u regulaciji imunološkog sustava i osiguravaju da se vaše tijelo bori protiv napadača bakterija i virusa. Nadalje, istraživanja pokazuju da ekstrakti chage mogu stimulirati limfocite slezene, što također ima izravan pozitivan utjecaj na funkciju vašeg imunološkog sustava.
  3. Moćan antivirusni lijek
    Kao da sposobnost borbe protiv raka i izgradnje imunološkog sustava nije dovoljna, chaga gljive također mogu pomoći u odbacivanju virusa. Znanstveno istraživanje objavljeno 2015. otkrilo je da ekstrakt čage djeluje antivirusno na HIV tip 1.
    Uz to, chaga gljiva je u studijama na životinjama pokazala antivirusne sposobnosti protiv hepatitisa C. Uz životinjske stanice, ekstrakt je uspio smanjiti infektivne komponente virusa za 100 puta u samo 10 minuta.
    Dok se studije nastavljaju, u međuvremenu izgleda kao da je chaga možda zvijezda u usponu u svijetu antivirusnih tretmana.
  4. Smanjuje upalu
    Trebate još jedan razlog da isprobate chaga gljivu? Također ima protuupalna svojstva. Koncentriran u chaga gljivama, betulin i njegovi srodni spojevi bore se protiv infekcije, čime smanjuju upalu. Na primjer, jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da ekstrakt čage može smanjiti upalu koja dolazi s ulceroznim kolitisom. Znanstvenici su posebno otkrili da je protuupalni učinak na debelo crijevo bio posljedica chagaove sposobnosti da suzbije ekspresiju kemijskih medijatora upale. Ako se pitate zašto je to značajno, to je zato što kemijski medijatori oslobođeni tijekom upale čine upalu mnogo težom i promiču nastavak upalnog odgovora.
  5. Poboljšava fizičku izdržljivost
    U drugim studijama na životinjama istraživači su otkrili da chaga može značajno poboljšati fizičku izdržljivost. Zapravo, studija iz 2015. otkrila je da su s dozama polisaharida gljiva chaga, miševi mogli dulje plivati. Nadalje, sadržaj glikogena i u mišićima i u jetri povećao se, dok se razina mliječne kiseline u krvotoku smanjila. Jednostavno rečeno, chaga gljiva može ponuditi manje umora i bolju izdržljivost.

Upozorenja o Chagi koja treba razmotriti
Trenutno su nuspojave i sigurnost u vezi s Chaga gljivama nejasni. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) prepoznaje chagu kao “hranu”. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Chagi je također odobrila GRAS status. Ali još nije bilo kliničkih ispitivanja koja bi procjenjivala sigurnost Chaga gljiva na ljudima. Kao takav, ne postoji standardno doziranje za gutanje kod ljudi. Zapravo je zabilježeno oštećenje bubrega kod 72-godišnje Japanke s rakom jetre, uzrokovano svakodnevnim uzimanjem čage tijekom 6 mjeseci. Nadalje, chaga ima puno oksalata, što može spriječiti apsorpciju određenih hranjivih sastojaka. U velikim dozama može biti toksičan.
Ako ste trudni dojite, chaga koristite oprezno i ​​pod vodstvom vašeg željenog zdravstvenog radnika.

Povezano

Najnovije