Bolovi mogu značiti i doživljavanje PTSP-a

Objavljeno:

Već se neko vrijeme dobro razumije da je kontinuirano ili kronično iskustvo boli često povezano sa značajnim promjenama raspoloženja. Općenito se smatra da je učestalost depresije koja prati kroničnu bol prilično visoka. Ono što sada počinjemo učiti jest da se mnogi naši pacijenti ne samo bore s istodobnom depresijom, već i značajna podskupina naših izazovnijih i kompliciranijih pacijenata također ima temeljne znakove posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Zbog ratova u Afganistanu i Iraku tijekom posljednjeg desetljeća, i kliničari za mentalno zdravlje, kao i javnost postali su svjesniji PTSP-a u općoj populaciji. Ipak, čini se da još uvijek nedostaje svijesti da bol može dovesti do značajnih simptoma PTSP-a i da PTSP treba liječiti kao dio uspješnog plana upravljanja bolovima.

Što je PTSP? PTSP je poremećaj izazvan vanjskim događajem koji je obično prijeteći ili potencijalno štetan. Primjeri okidača uključuju prirodne katastrofe poput tornada, terorističkih napada i seksualnog napada. Simptomi PTSP-a uključuju povratne informacije, emocionalnu odvojenost i stalni osjećaj iskakanja iz kože.

Što uzrokuje PTSP? Stresni događaji ne vode uvijek do PTSP-a, no obično je što je događaj traumatičniji, to je vjerojatnije da će ubrzati PTSP.

Kako je PTSP povezan s kroničnom boli? Sada se vjeruje da se PTSP često javlja zajedno s kroničnom boli. U stvari neke studije otkrivaju da je incidencija čak 50%. Razlozi jake povezanosti još uvijek nisu u potpunosti shvaćeni i postoji nekoliko predloženih teorija. Vidimo razne moguće veze u našoj vlastitoj praksi, uključujući PTSP koji je izazvan nesrećom ili ozljedom ili u drugim slučajevima iskustvo boli pokreće sjećanje na prošlu ozljedu ili događaj koji dovodi do kaskade novih simptoma PTSP-a. U drugim slučajevima, tretmani, poput operativnog zahvata, mogu izazvati ili pogoršati PTSP.

Koje su najbolje mogućnosti liječenja? Općenito, tretmani koji pomažu u smanjenju preosjetljivosti živčanog sustava mogu pomoći u smanjenju simptoma. Poboljšanje upravljanja PTSP-om može značajno pomoći u drugim aspektima upravljanja boli. Na primjer, liječenje PTSP-a može smanjiti strah od ponovne ozljede i dovesti do učinkovitijih rezultata fizikalne terapije. EMDR je jedna od metoda liječenja PTSP-a koja nam je sve korisnija. EMDR je skraćenica od Desenzibilizacija i ponovna obrada pokreta oka.

Što je EMDR? Slika, misao i fizički osjećaj povezani s traumatičnim događajem identificiraju se i povezuju s pokretima oka ili drugim oblicima stimulacije. Mozak počinje “probavljati” iskustvo dok se stvaraju nove asocijacije. Ova ponovna obrada memorije mozga dovodi do smanjenja fizičkih simptoma i time poboljšava dobrobit pacijenta.
Ako vas ili nekoga koga znate boli i nije vam bolje, razmislite o savjetovanju sa stručnjakom za mentalno zdravlje radi procjene znakova PTSP-a.

Painreliefrevolution.com posvećen je oboljelima od kronične boli. Osnovao ga je dr. Peter Abaci, on i ostatak tima stručnjaka rade zajedno kako bi članovima pružili informacije o mnogim stanjima kronične boli i mogućnostima liječenja.

Povezano

Najnovije