Patološka ili morbidna ljubomora

Objavljeno:

Ljubomora je često pitanje u mnogim romantičnim vezama. Često postoje pravila u vezama, nepisane smjernice za vjernost i odanost koje dopuštaju paru ograničenja. Ljubav i ljubomora usko su povezane. Većinu vremena zaljubljena osoba ostaje u stanju svijesti o drugoj. Ljubomora u malim dozama je zdrava, neki je smatraju prirodnom i romantičnom. Međutim, u jednom trenutku ljubomora može postati opsesivna i uzrokovati nepodnošljivu bol.

Uz morbidnu ljubomoru, čak i ako preuzmu određenu kontrolu, teško je to prevladati. Jedan od načina za prevladavanje tih osjećaja je razgovor o tome sa svojim partnerom ili terapeutom ili savjetnikom. S patološkom ljubomorom postoji potreba da zapovijedate partnerovim životom, da sumnjate da će sva djela dovesti do nesreće.

Patološki ljubomorne osobe često pate od:

• Nisko samopouzdanje
• Teškoće uvidjeti u sebi zasluge i vrline
• Afektivni gubici tijekom djetinjstva
• Hiperkritični roditelji s visokim zahtjevima
• Loši uzori

Nisko samopouzdanje

Neki se stručnjaci slažu da je patološka ljubomora simptom koji ne može vjerovati svom partneru jer ne mogu vjerovati da je ta osoba sposobna za ljubav i odanost. Kad osoba ima nisko samopoštovanje, teško je prihvatiti da će netko obratiti pažnju, brigu ili zaslužiti ljubav. Postoje kognitivna uvjerenja koja leže u osnovi strukture patološki ljubomornog, često samozatajnog.

Ideje

Kad je netko patološki ljubomoran, to može dovesti do uvjerenja da partner neprestano traži načine za varanje. Može prikupiti sve dostupne znakove koji potvrđuju razrađene teorije koje dokazuju nevjernost. Često se provjeravaju mobiteli i računala, postoji zabrinutost zbog kasnog rada, pa čak i razgovora sa susjedima. To može dovesti do agresivnog, kontrolirajućeg ponašanja.

Fizička ili psihološka agresivnost

Kad je osoba bolesno ljubomorna, svaki put kad se plaši izdaje, može djelovati na agresivan način, fizički ili psihološki, s kritičkim mislima, optužbama ili argumentima. Iracionalne misli ili teorije, vika, agresivnost i bijes su norma u tim odnosima. Epizode su nepredvidive, čak i nevina pojava može pokrenuti scenu.

Kako prevladati patološku ljubomoru:

• Oba partnera trebala bi prepoznati što uzrokuje ljubomorne epizode da prepoznaju racionalnost ili glupost. Ponekad razgovor s ljubomornom osobom može biti težak ili opasan, često je potrebna neutralna trećina, preferira se savjetnik ili terapeut

• Vodite dnevnik ili bilježnicu

• Potražite pomoć, savjetnika ili terapeuta. Ljubomora je ozbiljan problem koji će s povećanom ljutnjom i tjeskobom utjecati na kvalitetu života oba partnera.

• Ovo stanje neće nestati trenutno, može se poboljšati obrazovanjem i samosviješću. To bi mogli biti recidivi, godine terapije i progresivni obrasci ljubomore i kontrole.

• Ako vaš partner tjera ljubomornu scenu da se udalji, morate se zaštititi

Povezano

Najnovije