6 znakova koji mogu ukazivati na rak kože. Nemojte ih zanemariti

Objavljeno:

Rak kože može se pojaviti na bilo kojem dijelu kože. Područja naše kože koja su najviše izložena raku su ona koja su najizloženija suncu poput vrata, lica i ruku. Madeži ili tamne mrlje na koži koje su ravne ili blago podignute u pravilu su bezopasne, no ako se madež promijeni u obliku, boji i / ili veličini, to može biti znak raka kože.

Koža se sastoji od dva sloja, epidermisa i dermisa. Gornji sloj kože, epiderma, sadrži tri vrste stanica, skvamoznih, bazalnih i melanocita.

Postoje razni simptomi raka kože, koji uključuju promjene na koži koje ne zarastaju, obezbojenje kože i promjene madeža oko rubova i povećanje.

Karcinom bazalnih stanica
Karcinom bazalnih stanica je tumor koji je općenito prisutan kao uzdignuta, glatka i biserna kvrga na dijelovima tijela koji su izloženi suncu. Ponekad male krvne žile postanu vidljive i unutar tumora. Korenje i krvarenje često se događa u središtu tumora. Ovaj oblik raka kože najmanje je smrtonosan i može se izliječiti lako, bez puno poteškoća.

Rak pločastih stanica
Ako na otvorenim dijelovima kože imate crvenu, ljuskavu, gustu mrlju, to može biti pokazatelj raka kože. Može se pojaviti i na glavi, vratu ili ramenima. To mogu biti čvrsti tvrdi čvorovi u obliku kupole. Također se mogu javiti krvarenja i ulceracije. Ako se ne liječi pravilno, razvija se u veliku masu. Ovo je druga najčešća vrsta i opasna je ako se zanemari.

Melanoma
Najopasnija vrsta raka kože. Sastoji se od raznih boja koje se kreću od smeđe do crne. Važno je imati na umu ABCDE melanoma.

Asimetrija
Asimetrija, dvije polovice madeža se ne podudaraju.

Granica
Ako su rubovi madeža nepravilni, nazubljeni ili zamagljeni

Boja
Ako je boja madeža neujednačena i ima više od jedne sjene, obavijestite liječnika

Promjer
Krtica promjera šireg od 6 mm, veličina gumice za olovke

Evolucija
Rast madeža odvija se tijekom vremena, melanocitni rast se često opaža tijekom određenog vremenskog razdoblja. Dobro je fotografirati sve sumnjive oznake pomoću ravnala ili novčića za usporedbu.

ABCDE je smjernica za praćenje promjena na koži, posjetite svog liječnika ako primijetite abnormalne mrlje na koži ili znakove koji mogu

Označite Rak kože
Više o ovom izvornom tekstuZa dodatne podatke o prijevodu potreban je izvorni tekst
Pošalji povratne informacije
Bočne ploče

Povezano

Najnovije