Zdravstvene dobrobiti 20 voća i povrća

142

Mnogo je zdravstvenih blagodati voća i povrća te je razborito uključiti voće i povrće u našu prehranu kako bismo mogli ostati zdravi i izbjeći mnoge zdravstvene bolesti poput srčanih bolesti ili raka. Uključivanje u našu prehranu također bi nam pomoglo da održimo zdravu težinu i zaštiti nas od bolesti životnog stila.

Dijetalne smjernice za Amerikance objavljene 2016. godine napominju da polovinu obroka treba činiti voće i povrće. Svako voće i povrće ima drugačiju zdravstvenu dobrobit, pa su ovdje i zdravstvene prednosti nekih vrsta voća i povrća.

Nevjerojatne zdravstvene prednosti 20 voća i povrća
Iako je konzumacija voća i povrća ključna prema smjernicama WHO-a, no rijetko smo svjesni specifičnih zdravstvenih blagodati tih prehrambenih proizvoda. Blagotvorne koristi od raznih vrsta voća i povrća opisane su u nastavku:

Koje su zdravstvene prednosti marelica?
Dobri su za poboljšanje imunološkog sustava jer imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Neke su studije pokazale da su marelice učinkovite u liječenju upalnih poremećaja crijeva poput čira i problema s bubrezima.

Marelice bi mogle zaštititi stanice bubrega od oštećenja uzrokovanih metotreksatom. Metotreksat je kemoterapijski lijek za koji se vjeruje da uzrokuje oštećenje zdravih stanica bubrega.

Koje su zdravstvene prednosti avokada?
Avokado ima kardioprotektivna svojstva. Studije pokazuju da se ekstrakt avokada može boriti protiv hipertenzije usporavanjem rada srca (bradikardija) i smirivanjem krvnih žila (vazodilatacija). U usporedbi s rafiniranom prehrambenom masnoćom, mast u avokadu je hranjiva jer je tijelo lako pohranjuje i razgrađuje.

Druge studije pokazuju da je avokado od velike pomoći kada je dijabetes u pitanju. Povećat će apsorpciju glukoze u jetri i mišićima, smanjujući time rizik od metaboličkih poremećaja koji utječu na živce i krvne žile.

Koje su zdravstvene prednosti banana?
Banane sadrže kalij, koji je elektrolit odgovoran za prijenos signala kroz živčani sustav, a najvažnija regija su srčani mišići. Ljudi kojima u tijelu nedostaje kalija također imaju srčani udar i generaliziranu slabost.

Jesti banane mogu biti vrlo korisne za vaše cjelokupno zdravlje i prehranu, jer sadrže visoku razinu antioksidansa i vitamina. Antioksidanti ne samo da pročišćavaju krvotok slobodnih radikala koji uništavaju zdrave stanice i tkiva, već i jačaju imunološki sustav.

Koje su zdravstvene prednosti dinje?
Dinje su dio obitelji dinja. Ukusni su, ali također su od velike pomoći kod mnogih zdravstvenih problema. Novo istraživanje objavljeno 2012. godine tvrdi da su ekstrakti dinje značajno smanjili hiperlipidemiju u ispitanika koji su se hranili prehranom s visokim kolesterolom, čak i više od Atorvastatina, lijeka protiv hiperlipidemije propisanog za dijabetičare. Ovo voće također može poboljšati vid zbog visokog sadržaja beta-karotena.

Koje su zdravstvene prednosti krastavaca?
Krastavci se smatraju korisnima za poboljšanje kognitivnih sposobnosti, analgeziju i smanjenje rizika od raka budući da sadrže antioksidans zvan fisetin. Prema istraživanju iz 2014. godine, fisetin može poboljšati kognitivnu funkciju u ispitanika s Alzheimerovom testom.

Prema prethodnom izvješću objavljenom 2012. godine, ekstrakti krastavaca imali su analgetička i antioksidativna svojstva. Istraživanje iz 2013. ilustriralo je kemoterapijsku funkciju krastavaca.

Koje su zdravstvene prednosti hurmi?
Termini su vrlo korisni kada je riječ o liječenju oštećenja jetre. Potiču zaštitu srca i imunološkog sustava općenito. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da urme mogu zaštititi jetru od kemijski uzrokovanih oštećenja, obično lijekovima i lijekovima koje jetra odvaja od krvi.

Drugo istraživanje nedavno objavljeno 2015. godine izjavilo je da urme imaju snažna antioksidativna svojstva, kao i sposobnost sprečavanja taloženja naslaga u krvnim žilama.

Koje su zdravstvene prednosti kelja?
Kelj je lisnato zeleno, bogato hranjivim sastojcima, omiljeno za ljubitelje salate. Izvrsna je hrana za one koji pate od mikroelemenata i nedostatka kalorija jer je bogata visoko bioraspoloživim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, prehrambenim vlaknima i probioticima. Čips od kelja mogao bi biti i zdravija alternativa čipsu.

Koje su zdravstvene prednosti limuna?
Limun je član obitelji citrusa. Bogat je izvor vitamina C, materijala koji pojačava imunitet i štiti tijelo od bolesti. Studija iz 2014. otkrila je da limun ima antikoagulantna svojstva poput Aspirina (kardiološki lijek koji se koristi za sprečavanje stvaranja ugrušaka i poticanje protoka krvi) i može spriječiti stvaranje tromba koji blokiraju krvne žile i sprečavaju cirkulaciju krvi.