Nedostatak bakra: uzroci, simptomi, zdravstveni rizici i prevencija

245

Bakar i njegove blagodati bilježeni su tijekom prošlosti i čak i sada više volimo piti vodu iz bakrenog posuđa. To je prirodni element koji je neophodan za razvoj i funkcioniranje tijela. Bakar je mineral u tragovima koji je snažno uključen u oksidacijski proces tijela. Prisutnost nedostatka bakra vrlo je česta i može se pojaviti u različitim oblicima poput anemije, neutropenije, mijelopatije, neuropatije i genetskih poremećaja poput Menkesa.

Funkcije bakra
Bakar je prisutan u proteinima, a gotovo sav bakar u tijelu povezan je s proteinima. Adekvatnost koncentracije bakra u tijelu potrebna je za pravilno funkcioniranje drugih vitamina poput B12 i minerala poput cinka i željeza.

Nedostatak bakra može dovesti do problema s vezivnim tkivom, oštećenja kalcifikacije kostiju, mijelopatije i neuropatije. Ova zdravstvena stanja uglavnom su posljedica stečenog nedostatka, no nasljedni nedostatak uzrokuje Menkesov rijedak oblik genetskog poremećaja.

Što je nedostatak bakra?
Klinički dokazi stečenog nedostatka bakra mogu biti uzrokovani neadekvatnom konzumacijom bakra u svakodnevnom unosu, može biti namirnica ili piće kroz bakreno posuđe. To također može biti uzrokovano malapsorpcijom bakra zbog nekoliko zdravstvenih stanja poput gastrointestinalnih operacija, smreke, cistične fibroze.

Drugi oblik nedostatka bakra je nasljedni nedostatak koji uzrokuje Menkes. Javlja se u muške novorođenčadi koja nasljeđuje mutirane X-povezane gene. Vrlo je rijetka, a mogućnost nastanka je 1 na 250 000 živorođenih.

Uzroci nedostatka bakra
Stanje nedostatka bakra može se razviti zbog različitih čimbenika. U nastavku su ilustrirani neki od glavnih uzroka:

Neadekvatna prehrana: Dugotrajno oduzimanje prehrane bogate bakrom čest je uzrok njezina nedostatka. U djece je uzrokovana malom konzumacijom prehrane bogate proteinima. Glavni izvor bakra su voće, orašasti plodovi i povrće koji nisu dostupni određenim skupinama ljudi. Ovo je stanje vrlo često u zemljama Južne Azije i Afrike nego u razvijenim zemljama.
Nedostupnost hranjive hrane: Tlo s nedostatkom bakra može biti još jedan uzrok dostupnosti prehrambenih proizvoda s nedostatkom bakra. Javlja se u različitim zemljopisnim područjima i može se riješiti utvrđenim sjemenom.
Poremećaji gastrointestinalnog trakta: Bakar se uglavnom skladišti u obliku proteina. Međutim, na njegovu apsorpciju utječu gastrointestinalne operacije poput bariatrijskih operacija. Ovakva operacija vrlo je česta u zemljama s velikom potrošnjom brze hrane.
Unos cinka: Pretjerani unos cinka još je jedan od uzroka nedostatka bakra. Na temelju serije reaktivnosti, vjerojatnije je da će cink zamijeniti bakar jer je aktivniji od bakra. To rezultira malapsorpcijom bakra u tijelu.
Kronični proljev: Dugotrajno stanje proljeva i povraćanja dovodi do nedostatka bakra u tijelu. Ne osigurava vrijeme taloženja da se hrana bogata bakrom pravilno upije kroz GI trakte i uzrokuje njen nedostatak.
Menkes: Rijetki je genetski poremećaj koji uzrokuje malapsorpciju bakra u djece. Žrtve Menkesa rijetko prežive više od 10 godina. Uobičajeni simptomi Menkesa su oštećene kognitivne sposobnosti, povraćanje, proljevi, puknuće arterija, deformacija kostiju.
Simptomi nedostatka bakra
Uobičajeni simptomi nedostatka bakra uključuju:

Umor
Proljev
Povraćanje
Blijeda koža
Ruptura arterija
Rijetka kosa
Bol u mišićima
Uvijek mi je hladno
Zdravstveni rizici zbog niskog bakra
Anemija: Uloga nedostatka bakra u ljudi složena je i višenamjenska. Uvelike je uključen u proces oksidacije stanica, a određeni protein koji veže bakar sudjeluje u oksidaciji da bi neki spoj poput željeznog oksida postao upotrebljiviji oblik poput željeznog oksida. Manjak bakra također može uzrokovati nizak broj bijelih krvnih stanica. To također može uzrokovati nereagiranje željeza na kroničnu anemiju.
Živčani poremećaji: Bakar djeluje kao kofaktori nekoliko proteina odgovornih za pravilnu strukturu i funkciju živčanog sustava. Također sudjeluje u diobi stanica i sintezi proteina. Nedostatak bakra može uzrokovati nekoliko neuro-poremećaja poput mijelopatije i neuropatije.
Neki drugi zdravstveni rizici povezani s nedostatkom bakra su oštećenje kalcifikacije kostiju, ataksija, hiper fleksibilnost zglobova i krhkost vena u novorođenčadi, povećani rizik od ateroskleroze i oštećenje koštane srži.

Ispitivanja nedostatka bakra
Bakar je mineral u tragovima prisutan u tijelu. Uglavnom je dostupan kao kofaktor s nekoliko proteina. Krvni test bakra uključuje mjerenje proteina ceruloplazmina koji veže bakar.

Test seruma: Za mjerenje koncentracije bakra u ljudskom tijelu provodi se test bakra u serumu. Uključuje mjerenje proteina koji veže bakar ceruloplazmin.