7 najboljih namirnica za jačanje mozga

Objavljeno:

Iako su svi organi u tijelu podjednako važni, međutim mozak kao nadzorni organ za sve aktivnosti i funkcije koje tijelo izvodi zahtijeva neizmjernu količinu energije za izvođenje ovih vječnih procesa. Troši ~ 20% energije koju tijelo troši.

Mozak treba kontinuiranu opskrbu esencijalnim hranjivim sastojcima koji pomažu u pravilnom funkcioniranju tijela. Zahtjev mozga nije mogao ispuniti niti jedan prehrambeni proizvod koji nas potiče na konzumaciju uravnotežene i zdravije hrane koja zauzvrat pomaže u održavanju mozga u zdravom stanju.

Nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka mogao bi rezultirati neurodegenerativnim poremećajima poput Alzheimerove bolesti. U ovom se poremećaju moždana tkiva polako razgrađuju i gube svoju funkcionalnost.

Određene hranjive tvari koje su prirodno prisutne u prehrambenim proizvodima poput omega-3 masnih kiselina, vitamina B i antioksidansa pomažu u održavanju ispravnog zdravlja mozga i smatraju se ključnom hranom za zdravlje mozga. Redovita konzumacija hrane koja sadrži ove bitne sastojke podržat će zdrav mozak i spriječiti bilo kakvu neurodegeneraciju.

Koje su namirnice za jačanje mozga?
U studiji koju je proveo Harvard Medical School, neki prehrambeni proizvodi poput zelenog lisnatog povrća, masne ribe, orašastih plodova i drugih prehrambenih proizvoda podržavaju bolje zdravlje i funkcionalnost mozga. Ovdje ćemo razgovarati o nekim prehrambenim proizvodima koji mogu poboljšati kognitivne markere.

Zeleno lisnato povrće
Lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule bogato je kognitivnim stimulansima poput vitamina K, folata i beta karotena. Neke studije sugeriraju da bi redovita konzumacija ovog povrća mogla usporiti kognitivni pad.

Vitamin K topljiv u mastima neophodan je za stvaranje sfingolipida, masti koja je gusto nabijena u mozgu. Štoviše, povrće je bogato antioksidansima koji potiču neutralizaciju kroničnih oksidativnih spojeva koji štete zdravlju mozga.

Uz ovo zeleno lisnato povrće bogato je vlaknima i drugim bitnim hranjivim sastojcima što pomaže u prevenciji metaboličkih sindroma.

Masna riba
Masne ribe poput lososa, tune, skuše, pastrve, kabel i sardine bogat su izvor omega-3 masnih kiselina, to je nezasićena masnoća koja se sviđa razvoju drenaže i stvaranju živčanih stanica.

Naš mozak sastoji se od ~ 60% masti, a od toga 50% omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masti također podržavaju učenje i pamćenje mozga. Može spriječiti neurodegenerativne poremećaje poput Alzheimerove bolesti.

U jednoj od studija utvrđeno je da ljudi koji redovito konzumiraju ribu imaju više sive tvari u mozgu od druge skupine ljudi. Siva tvar pomaže u donošenju odluke.

Uz ovu masnu ribu bogat je izvor vitamina D koji je neophodan za zdravu strukturu kostiju i apsorpciju kalcija u tijelu.

Bobice
Bobice su krcate vitaminom C, vlaknima i antioksidantima, a to je povezano sa zaustavljanjem pada pamćenja. Jedna od studija koju su proveli Harvard’s Brigham i Ženska bolnica otkrila je da su žene koje su konzumirale više porcija bobica odgodile pad pamćenja za jednu i pol godinu.

Antioksidanti prisutni u bobicama pomažu u oslobađanju oksidativnog stresa i upala što može rezultirati starenjem mozga i neurodegenerativnim poremećajima. Neki se antioksidanti u mozgu pohranjuju u mozak i poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica.

Prisutnost vlakana u bobicama bez masti čini ih zdravim grickalicama i dodacima za drugu hranu i piće.

Čaj i kava
Čaj i kava sadrže značajnu količinu kofeina koji je živčani stimulans. Konzumacija čaja ili kave pomaže u povećanju budnosti i poboljšava našu koncentraciju na kratko, međutim, pretjerana konzumacija kofeina može rezultirati umorom, umorom i neprospavanim noćima.

Uz ovaj kratkotrajni pojačivač koncentracije, konzumacija kofeina čini i više od. Redovita konzumacija kofeina dulje vrijeme može smanjiti rizik od neuroloških poremećaja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Osim ove crna kava bez šećera i mlijeka pomaže u smanjenju tjelesne težine. Smatra se jednim od važnih sredstava za smanjenje težine u ketogenoj prehrani.

Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke poput sjemenki oraha i bundeve prepuni su omega-3 masne kiseline, nezasićene masti koja je neophodna za zdravlje mozga. Osim toga, orašasti plodovi i sjemenke bogati su antioksidantima, proteinima, vitaminima i drugim esencijalnim hranjivim sastojcima potrebnim za zdravlje tijela.

Nezasićene masti prisutne u orašastim plodovima i sjemenkama pomažu u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja i odgađaju opadanje pamćenja što je vidljivo iz različitih studija. Antioksidativna svojstva oslobađaju se od kroničnog oksidativnog stresa i upala koje inače oštećuju živčane stanice.

Studija koju je 2015. proveo UCLA povezala je veću potrošnju oraha s višim kognitivnim rezultatima.

Povezano

Najnovije