10 zdravih namirnica za srce

Objavljeno:

Prema činjenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kardiovaskularne bolesti (KVB) ostaju ubojica broj jedan na globalnoj razini, a od 17,9 milijuna prerane smrti u godini, 37% čini KVB. Glavni uzrok ove visoke smrtnosti povezan je s našim životnim stilom i prehrambenim navikama.

Možemo promijeniti svoje navike kao što su napuštanje alkoholizma i pušenje, redovite tjelesne aktivnosti mogu donekle pomoći u smanjenju vjerojatnosti zatajenja srca, međutim, ključ leži u prehrambenim navikama.

Oduvijek smo znali da neka hrana može pomoći u smanjenju rizika od srca i određenih krvožilnih poremećaja, međutim vrlo je teško promijeniti način prehrane u korist zdravlja.

Najbolja hrana za srce
Ilustrirane su neke od najboljih namirnica koje bi mogle pomoći u smanjenju rizika od KVB zajedno s prednostima povoljnih sastojaka.

Zeleno i lisnato povrće
Svježe povrće bogato je vitaminima i mineralima koji su regulirali rad vitalnih organa poput srca. Također je krcat antioksidansima koji smanjuju toksičnost našeg tijela i reguliraju pravilno zdravlje organa.

Neko povrće također je bogato vitaminom K koji pomaže u zgrušavanju krvi i krvožilnom zdravlju te sprječava mnoge vaskularne poremećaje.

Nekoliko je studija otkrilo da redovita konzumacija zelenog povrća pomaže u smanjenju srčanih bolesti za 16%.

Zeleno povrće bogati je izvor vlakana koja moduliraju metabolizam i održavaju odgovarajuću higijenu gastrointestinalnih i bubrežnih organa koji umjeravaju proizvodnju i apsorpciju različitih vrsta enzima koji mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i nekoliko drugih poremećaja.

Bobice
Bobice su bogat izvor vitamina C i vlakana te im nedostaje masti što ih čini idealnom hranom za sprečavanje srčanih i krvožilnih poremećaja. Također je bogat antioksidansima poput antocijanina koji sprečava upale i štiti od vaskularnih poremećaja.

Bogat sadržaj vitamina C u bobicama poput borovnica, malina, jagoda i kupina sprječava učinkovite pojačivače imuniteta koji sprečavaju nekoliko virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija i omogućuje brži proces zacjeljivanja rana.

Istraživanja su navela učinak ekstrakta bobica na snižavanje lošeg kolesterola (LDL) koji regulira krvni tlak i sprečava bilo kakve vaskularne bolesti.

Bobice su bogate vlaknima što ih čini savršenim sastojkom protiv metaboličkih sindroma. Osobe s metaboličkim sindromom pokazuju smanjene simptome poremećaja nakon konzumacije bobica i njihovih ekstrakata.

Avokado
Za razliku od drugog voća, avokado je krcat mono-zasićenim mastima i siromašnim ugljikohidratima, što ga čini najboljim voćem za srčane bolesnike. Može se jesti u obliku voća, salata i smoothieja.

Avokado pomaže u smanjenju važnih biljega visokog krvnog tlaka i LDL ‘lošeg kolesterola’. To sprječava slučaj visokog krvnog tlaka i smanjuje šansu za bilo kakve vaskularne bolesti.

Štoviše, mono-zasićene masti prisutne u avokadu pomažu u održavanju razine HDL ‘dobrog kolesterola’ unutar raspona.

Uz sve to, avokado je bogat kalijem, vlaknima i antioksidantima što pomaže u sprečavanju bilo kakvih metaboličkih poremećaja i toksičnosti uzrokovanih oksidacijskim procesom.

Cijelo zrno
Uvijek trčimo iza otmjenih stvari poput poliranog i prerađenog zrna hrane, ne znajući vrlo važnu činjenicu da poliranje i prerada smanjuje značajnu količinu hranjivih sastojaka iz zrna. Trebali bismo preferirati cjelovito zrno od poliranog i prerađenog.

Cjelovito zrno bogato je vlaknima u usporedbi s prerađenim zrnom i pomaže u smanjenju krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a time smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Nekoliko je studija otkrilo da dnevni unos cjelovitih žitarica poput zobi, raži, kvinoje, ječma, heljde, smeđe riže može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i rizika od zdravstvenih bolesti za gotovo 25%.

Na tržištu su dostupne razne vrste proizvoda koji tvrde da su proizvodi od cjelovitih žitarica, ali neke riječi poput višezrnatog zrna možda neće pružiti sukladnost cjelovitog zrna.

Masna riba
Masna riba bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u snižavanju šećera u krvi, smanjenju rizika od srčanih bolesti i prevenciji dijabetesa. Neke od masnih riba su tuna i skuša lososa.

Dugotrajna konzumacija masne ribe može pomoći u smanjenju razine triglicerida, ukupnog kolesterola i markera šećera u krvi. Oznake ukupnog kolesterola povezane su s vaskularnim bolestima, dok je šećer u krvi povezan s dijabetesom.

Ako se bojite žive, tada više volite male ribe poput srdela koje imaju izuzetno malu vjerojatnost bioakumulacije toksina.

U slučaju da ljudi ne mogu pristupiti plodovima mora zbog nedostupnosti ili alergije na plodove mora, pojedinci mogu odabrati dodatke ribljeg ulja dostupne na tržištu.

Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke bogati su esencijalnim vitaminima, mineralima, mastima i antioksidantima koji imaju višestruku korist od različitih vrsta poremećaja.

Povezano

Najnovije