Koji su upalni prehrambeni proizvodi u prehrani

Objavljeno:

5000 / 5000
Rezultati prijevoda
Što su naša tijela starija, to su sve slabija. Koža će postati rahlija, mišići počinju gubiti snagu, a zglobovi nisu toliko jaki koliko bi trebali biti. Suvremena prehrana bogata je upalnim sastojcima, što je loše za tijelo i ne pomaže u obavljanju redovitih zadataka.

Zato se kaže da tijelo stari čak i brže od uma. Što se tiče zglobova, to je posebno točno. Naši zglobovi su godinama umorni i preeksponirani, pa stare prije svog vremena. To dovodi do problema s pokretljivošću, oteklina i problema s kroničnom boli.

Upalni poremećaji, poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, gihta i burzitisa, obično izazivaju bol u zglobovima.

Što je upala?
Upala je mehanizam koji uništava bijele krvne stanice u tijelu i tvari koje sadrže kako bi nas zaštitili od infekcije uzrokovane stranim vrstama, poput bakterija i virusa. Kronična upala nastaje kada imunološki sustav izaziva upalni odgovor u okolnostima kada nema onečišćenja za obranu. Kada se pojavi kronična upala, tijelo napada svoja tkiva.

Simptomi artritisa uključuju:

Bolovi u zglobovima
Oticanje u zglobu
Krutost
Oštećena funkcionalnost
Kad bijele krvne stanice ispuštaju tvari na mjesto infekcije koje pojačavaju protok krvi, dolazi do upale i područje postaje osjetljivo, vruće i natečeno. Suvišna krv, kada je tijelo zdravo, ubrzava proces zacjeljivanja rana. Ali upala uzrokuje postupno razbijanje hrskavice u zdravim zglobovima.

Zdravstveni rizik zbog upale
Uobičajeni zdravstveni rizik povezan sa sustavnom upalom uključuje:

Poremećaji disanja
Kardiovaskularni poremećaji
Poremećaji kostiju
Depresija i anksioznost
Rak
Razlozi upale uključuju stres, nedostatak sna, pušenje, dehidraciju, konzumaciju alkohola i gastrointestinalne smetnje, što sve pridonosi upali. Primarni pokretač upale su naše prehrambene navike i način života.

7 upalnih namirnica koje biste trebali izbjegavati (1, 2, 3)
Popis prehrambenih proizvoda koji igraju vitalnu ulogu u regulaciji upala i mora se izbjegavati kako bi se spriječili zdravstveni poremećaji povezani s upalom.

Dodan šećer
Pretjerana konzumacija dodanog šećera može uzrokovati karijes i povećati rizik od upala, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i nekoliko kroničnih bolesti. To također može dovesti do metaboličkih poremećaja zbog neravnoteže između dobrih i loših bakterija kao i esencijalnih enzima. Konzumacija šećera ugrožava imunološki sustav.

Glavni izvor dodanog šećera su bezalkoholna pića, voćni sokovi, kava, čaj, deserti, peciva i slatkiši. Trebali bismo pokušati nadomjestiti dodani šećer zaslađivačima koji se javljaju u prirodi, poput meda i sirupa. Uvijek je bolje zadovoljiti dnevnu potrebu za sadržajem šećera kroz voće i bobice.

Umjetna sladila
Citokini su upalni glasnici koji nastaju kao posljedica konzumacije rafiniranih šećera i zaslađivača. Moramo otkriti jedan od njih koji izaziva upalu jetre i pridonosi bezalkoholnim masnim poremećajima jetre.

Prisutni su u slatkišima i prerađenoj hrani. Prestanite jesti kukuruzni sirup, maltozu, zlatni sirup, saharozu, dekstrozu, fruktozu i sirup od sirka.

Trebali bismo izbjegavati obrađene sastojke i odlučiti se za potpuno prirodne poslastice poput datulja i meda. Također, ako želite smanjiti potrošnju kalorija, koristite steviju umjesto Splende.

Mliječni proizvodi
Oko 60 posto svjetske populacije nije u stanju probaviti mlijeko. Prema nekoliko studija, uočava se da je vrlo teško probaviti mlijeko nakon određene dobi. Mlijeko je jedan od najčešćih alergena i može izazvati upalne reakcije kod osjetljivih osoba, uključujući bolove u trbuhu, proljev, zatvor, akne, osip na koži, košnicu i poteškoće s disanjem.

Osim očitih mliječnih proizvoda poput maslaca i sira, mlijeko je prisutno i u hrani koja sadrži tajni mliječni sadržaj poput kolačića, kruha, kolača, krekera, umaka od vrhnja, pakiranih žitarica i proteina u prahu.

Umjesto uobičajenog mlijeka možete koristiti kokosovo mlijeko ili domaće bademovo mlijeko. Kokosovo ulje izvrsna je zamjena za maslac.

Alkohol
Redoviti unos alkohola uzrokuje bol i upalu u nekoliko organa, uključujući jednjak, grkljan (govornu kutiju) i jetru. Vremenom ta upala postaje trajna i na čestim mjestima boli potiče razvoj tumora i karcinoma.

Prisutan je u jabukovači, pivu, vinu, likerima i likerima. Možemo izbjegavati alkohol i jesti umirujuća pića koja utažuju žeđ poput čaja, slatke, filtrirane vode i svježe cijeđenog soka.

Prerađena zrna
Mnoge namirnice koje sada jedemo genetski su napravljene, rafinirane i ispunjene herbicidima i pesticidima. Neke od žitarica, na primjer, pšenica, toliko su obrađene da većina ljudi može osjetiti ekstremne simptome slične alergijama.

Povezano

Najnovije