Kako poboljšati zdravlje jetre

Objavljeno:

Jetra je nesumnjivo jedan od organa koji najviše sudjeluju u tijelu i obavlja razne funkcije. To je središnji igrač u probavnom sustavu našeg tijela, jer sve što jedete ili pijete prolazi kroz to.

Naša jetra nalazi se točno ispod donjeg rebra na desnoj strani našeg tijela i približno je veličine nogometne lopte (veličina se razlikuje od osobe do osobe, ovisno o vrsti tijela). Najznačajnija funkcija jetre je čišćenje krvi uklanjanjem otrovnih kemikalija u tijelu. Također pomaže u stvaranju žuči, koja zauzvrat pomaže u razgradnji masti u tijelu. Pomaže u skladištenju šećera (glukoze), koji osigurava brzo poticanje energije kad god je to potrebno.

10 znakova upozorenja na oštećenje funkcionalnosti jetre
Jetra ispire otrovne kemikalije i tjelesni otpad. Također je vrlo važno voditi brigu o jetri kako biste osigurali njezino dobro zdravlje. Ako se pravilno ne zbrine, jetra će usporiti, a otrovi će se početi nakupljati u tijelu i tkivima.

Srećom, ako nešto nije u redu s jetrom, postoje neke naznake ili znakovi upozorenja koji sugeriraju da ona ne funkcionira ispravno. Neki ljudi dožive nagli porast kilograma, iako se trude najviše. Neki od znakova koji ukazuju na poremećaje jetre navedeni su u nastavku:

Hormonska neravnoteža
Probavne smetnje
Anksioznost i depresija
Glavobolja
Bolovi u zglobovima
Letargija
Kronični umor
Akne na licu
Bolovi u trbuhu
Zatvor
Sada je sljedeće pitanje koje se postavlja kako dobro vodite računa o svojoj jetri i ako vaša jetra ne radi dobro, što možete učiniti da ona bolje funkcionira? Odgovor na ta pitanja prilično je jednostavan.

Kako poboljšati zdravlje jetre?
Zdravlje jetre možete poboljšati jedući hranu koja je korisna za vašu dobrobit i pozitivnim poboljšanjima u vašem načinu života. Evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da jetra bude zdrava:

Adekvatan unos vode
Zdrave masti
Uravnotežena prehrana
Izbjegavajte prerađenu hranu.
Organska hrana
Izbjegavajte hranu koja sadrži teške metale
Ograničena potrošnja dodanog šećera
Smanjite unos fruktoze
Jedite zeleno i lisnato povrće, jaja, masnu ribu
Hrana bogata sumporom
Ograničena konzumacija alkohola
Prestati pušiti
Uz ove promjene načina života, pronađeno je da neki prehrambeni proizvodi pomažu u prevenciji poremećaja jetre.

Koje su namirnice za poboljšanje zdravlja jetre?
O nekim prehrambenim proizvodima koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje jetre u nastavku se govori s ostalim zdravstvenim prednostima.

Jabuke
Jabuke su bogate pektinom i drugim enzimima potrebnim za čišćenje sustava i izbacivanje toksina iz probavnog trakta. Kao rezultat, pomažu jetri u podnošenju toksičnog preopterećenja tijekom postupka čišćenja.

Također je bogat antioksidansima i vlaknima neophodnim za pravilan rad gastrointestinalnog sustava. Antioksidanti su potrebni tijelu za izbacivanje oksidativnog spoja koji je nusprodukt metabolizma.

Avokado
Avokado je super-hrana koja sadrži puno hranjivih sastojaka. Omogućuju tijelu da stvori spoj nazvan glutation koji pomaže jetri da očisti štetne toksine.

Bogat je vlaknima i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama koji su neophodni za održavanje mjerača krvnog tlaka i sprečava bilo kakvo vaskularno oštećenje.

Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži puno antioksidansa. Sadrži kateheine koji olakšavaju pravilno funkcioniranje jetre. Redovita konzumacija zelenog čaja pomaže u uklanjanju kroničnih slobodnih oksidanata iz tijela koji imaju smrtonosne učinke na ljudsko zdravlje.

Mrkva i cikla
I mrkva i cikla obiluju flavonoidima i beta-karotenom. Dakle, njihova konzumacija poboljšati će i poboljšati cjelokupno funkcioniranje jetre.

Uz gore navedene prednosti mrkva i cikla bogat je izvor esencijalnih vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcioniranju tijela. Mikronutrijenti pomažu u apsorpciji hranjivih sastojaka u jetri.

Češnjak
Ova bijela žarulja oštrog mirisa može izazvati enzime u jetri koji izbacuju toksine iz tijela. Oni također uključuju selen i alicin, koji pomažu u čišćenju jetre.

Češnjak se također smatra bogatim izvorom sumpora koji pomaže u pravilnom funkcioniranju jetre. Pojedinci koji imaju poremećaje jetre ili oni koji ne žele nikakve jetrene komplikacije trebali bi svakodnevno jesti 1-2 režnja češnjaka.

Zeleno lisnato povrće
Sve zeleno lisnato povrće, uključujući špinat, gorku tikvu i zelje maslačka (bilo da se konzumira sirovo ili kuhano) bogato je biljnim klorofilima koji izvlače toksine iz okoliša iz krvotoka. Oni također imaju potencijal neutralizirati učinke kemikalija i pesticida na tijelo i tako služiti kao obrambeni mehanizam za našu jetru.

Limuni
Ovi agrumi bogati su vitaminom C, koji pomaže tijelu da sintetizira štetne materijale u spojeve koje voda lako apsorbira. Također se savjetuje da ujutro popijete čašu limunovog soka jer je vrlo učinkovit u stimuliranju jetre.

Povezano

Najnovije