Kako možete smanjiti rizik od neurodegenerativnih poremećaja

Objavljeno:

Demencija je širok pojam koji obuhvaća nekoliko problema poput gubitka pamćenja i drugih kognitivnih poteškoća koje uvelike ometaju svakodnevni život.

Može se pojaviti na različite načine, poput vaskularne demencije, Parkinsonove bolesti i Huntingtonove bolesti. Najrasprostranjeniji oblik koji se dogodi između 60-80 posto slučajeva je Alzheimerova bolest. Demencija je progresivna ako se uzrok stanja ne može liječiti. Najčešći simptomi uključuju apatiju, depresiju i poteškoće u prisjećanju nedavnih događaja, razgovora i imena.

Neki od čimbenika rizika koji mogu potaknuti demenciju mogu biti:

Ozljeda glave
Poremećaji štitnjače
Ograničena tjelesna aktivnost
Pothranjenost
Neurodegenerativni lijekovi
Kardiovaskularni poremećaji
Dijabetes
Alkoholizam
Pušenje
Koji su načini za smanjenje rizika od demencije?
Čimbenici rizika koji bi mogli igrati važnu ulogu u neurološkim poremećajima ako se njima ne pozabave na početku. Postoje različiti načini koji bi mogli imati pozitivan utjecaj na suzbijanje neurodegeneracija, no to će biti uspješno samo ako se prakticira na početku.

U nastavku se razmatraju neki od načina smanjenja rizika od demencije:

Prestati pušiti
Pušenje nanosi značajnu štetu tijelu, uključujući mozak. Prema izvještajima, česti pušači imaju 45 posto veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti u odnosu na nepušače i bivše pušače. Stoga vam čvrsto savjetujemo da prestanete s ovom nezdravom navikom.

Dugotrajno pušenje također utječe na vaskularno i metaboličko zdravlje koje je preteča demencije. Uz to, pušenje je glavni uzrok raka pluća među svjetskom populacijom.

Tjelesna aktivnost
Ključ zdravog duha i tijela leži u konzumaciji zdrave i hranjive prehrane i istodobno odgovarajućoj tjelesnoj aktivnosti koja održava tijelo aktivnim. Zdravo tijelo je ključno za zdrav duh.

U našem trenutnom načinu života mjesto tjelesne aktivnosti nalazi se na dnu našeg popisa prioriteta. Trebali biste povećati protok krvi i otkucaje srca kako biste poboljšali krvožilni sustav. Stoga vježbajte često kako biste izbjegli razne kronične zdravstvene probleme, barem pola sata dnevno.

Vitamin B
Vitamin B i njegovi sastojci topljivi su u vodi i mogu se lako izbaciti iz tijela pretjeranim mokrenjem u slučaju bubrežnih poremećaja, dijabetesa i pretjeranog uzimanja alkohola. Ni nedostatak vitamina B ni njegov višak nisu dobri za vaskularno zdravlje.

Vitamini B skupine minimaliziraju razinu molekule poznate kao homocistein ili HC koja oštećuje krvožilni sustav. Visoke razine povećavaju rizik od moždanog udara, srčanog udara i drugih vaskularnih problema. Povećajte konzumaciju vitamina B kompleksa kako biste smanjili kognitivni pad povezan s dobi.

Vitamin D
Istraživači su pronašli korelaciju između smanjenih razina vitamina D i kognitivnih oštećenja, što pridonosi simptomima demencije. Korištenjem dodataka vitamina D tako se izbjegavaju procesi koji vode do demencije i Alzheimerove bolesti.

Vitamin D uglavnom je odgovoran za zdravlje kostiju i metabolizma, kontrolira apsorpciju kalcija i drugih esencijalnih vitamina i minerala poput Na, K, Cl, Mg koji djeluju kao neurotransmiteri.

Sunce je najbolji izvor ovog vitamina, ali također se mogu koristiti i dodaci, posebno zimi kada je izloženost suncu smanjena.

Izazovite svoj mozak
Često se navodi da ako ne koristimo mozak on može zahrđati i to je vrlo točno kako je primijećeno u nekoliko istraživačkih studija koje tvrde da aktivni mozak ima manji rizik od demencije od neaktivnog kao slučaj u starosti narod.

Istraživači su također otkrili da se razvoj znakova demencije odgađa za 5 godina jer je dvojezičan u odnosu na starije ljude koji govore samo jedan jezik.

Kažu da mozak puno dobiva ako ga preispitate. Stručnjaci su također otkrili da križaljke često produljuju početak gubitka pamćenja za 2,5 godine.

Spriječite ozljede glave
Iako je svaki dio tijela jednako važan, uloga mozga je nevjerojatna jer olakšava funkcionalnost drugih stanica, tkiva i organa. Kontrolira svaku pojedinu aktivnost uz pomoć neurotransmitera.

Vožnja, jahanje, sport, putovanja i druge aktivnosti koje uključuju mehaničare u teškim slučajevima mogu ozlijediti glavu i mozak. Međutim, odgovarajuća svjesnost i sigurnosna oprema djelovat će kao zaštitni plašt od bilo kakve slučajne ozljede.

Ako vozite bicikl, možete nositi kacigu ili, u slučaju vodenih ili zimskih sportova, uvijek zaštititi glavu kako biste izbjegli ozljede glave i oštećenje mozga.

Ograničeni unos alkohola
Prisutnost alkohola u tijelu kontrolira budnost, sposobnost donošenja odluka i sposobnost obrade mozga. Duži slučaj pijenja često dovodi do oštećenja sposobnosti donošenja odluka i gubitka pamćenja.

Pretjerana upotreba alkohola predstavlja rizik od demencije, pa je možete nadzirati kako biste izbjegli različita zdravstvena stanja, uključujući demenciju.

Povezano

Najnovije