7 prehrambenih proizvoda koji smanjuju oznake šećera u krvi

Objavljeno:

Dijabetes je jedan od metaboličkih poremećaja koji je uzrokovan povišenim šećerom u krvi. Najčešći oblik je dijabetes 2 u kojem je tijelo imuno na inzulin ili manju proizvodnju inzulina u tijelu.

Dijabetes je jedna od životnih bolesti koja se često nalazi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Prisutnost dijabetesa utječe na zdravlje srca, krvnih žila, bubrega, očiju i živaca.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dijabetes je 7. najsmrtonosnija bolest na svijetu. Procjenjuje se da je 2016. godine samo dijabetes širom svijeta uzrokovalo 1,6 milijuna smrti.

Iako dijabetes ima nekoliko štetnih učinaka, međutim, može se kontrolirati pravilnom ravnotežom između prehrambenih proizvoda u dogovoru s medicinskim savjetnicima. Dio hrane pomaže u smanjenju šećera u krvi.

Koja su hrana koja normalizira biljege šećera u krvi?
Šećer u krvi osnovno je gorivo tijela koje nastaje metabolizmom ugljikohidrata i glukoze. U prisutnosti imunosti na inzulin ili nedovoljne njegove proizvodnje može prouzročiti povišenu razinu šećera u krvi u tijelu.

Povišena razina šećera u krvi dulje vrijeme može oštetiti druge organe poput srca i bubrega. Prava ravnoteža između makronutrijenata može pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjuje njegov učinak.

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće bogat je izvor vitamina i minerala. Oni su također prepuni antioksidansa. Kelj je bogat kalijem i kalcijem te pomaže u smanjenju razine šećera u krvi.

Lisnato povrće bogato je proteinima i vlaknima. Vlakna pomažu u smanjenju vremena zadržavanja hrane u gastrointestinalnom traktu i smanjuju apsorpciju hranjivih sastojaka koji mogu utjecati na šećer u krvi.

Neko od zelenog povrća koje pomaže u smanjenju šećera u krvi uključuje:

Špinat
Kelj
Kupus
Brokula
Studije sugeriraju da redovita konzumacija soka od kelja pomaže u smanjenju markera šećera u krvi i krvnog tlaka.

Bobice
Bobice su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, manganom, kalijem i antioksidansima. Ne sadrži ugljikohidrate koji sudjeluju u proizvodnji glukoze, a time i šećera u krvi. Treba ga uključiti u doručak za zdravu prehranu.

Studije su otkrile da konzumacija bobica pomaže u smanjenju kroničnog oksidativnog učinka uzrokovanog neravnotežom između antioksidansa i slobodnih radikala kod dijabetičara.

Antioksidanti prisutni u bobicama pomažu u prevenciji nekoliko bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, karcinoma. Vrlo je važno u održavanju pravilnog funkcioniranja tijela.

Neke od bobica koje bi mogle pomoći u smanjenju štetnih učinaka dijabetesa uključuju:

Jagode
Maline
Borovnice
Borovnice
Cijelo zrno
Cjelovito zrno sadrži više vlakana i hranjivih sastojaka od bilo kojeg prerađenog zrna. Konzervirana i prerađena hrana puna je dodanih šećera, konzervansa i nema vlakana.

Cjelovite žitarice imaju nisku razinu glikemijskog indeksa (GI) od redovno obrađenih žitarica što pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i sprječava dijabetes.

Bogat sadržaj vlakana u cjelovitim zrnima pomaže u učinkovitoj probavi koja usporava apsorpciju hranjivih sastojaka koji bi mogli biti odgovorni za povećanje šećera u krvi.

Neke cjelovite žitarice koje će pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa uključuju:

Proso
Cjelovitog zrna kruha
Tjestenina od cjelovitih žitarica
Smeđa riža
Kvinoja
Raž
Heljda
Masna riba
Masna riba bogat je izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti što pomaže u smanjenju biljega povišenog šećera u krvi i lipida kod dijabetičara.

Masna riba sadrži omega-3 masne kiseline poznate kao eikosapentaenojska kiselina (EPA) i dokozaheksaenojska kiselina (DHA) koja je neophodna za zdravlje krvnih žila i srca.

Prisutnost vitamina D i kalcija čini ga neophodnim za ljude s metaboličkim i koštanim poremećajima. Njegova konzumacija pomaže u osiguravanju snažne kosti i zdravog metabolizma, što je ključno za apsorpciju hranjivih sastojaka.

Neke od riba koje bi mogle pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa uključuju:

Losos
Tuna
Srdele
Skuša
Pastrva
Grah
Grah je bogat proteinima i vlaknima, zajedno s ostalim bitnim mikro-hranjivim sastojcima. Dijeta bogata proteinima pomaže u smanjenju ukupnog unosa hrane i općenito ugljikohidrata i igra vitalnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi.

Vlakna pomažu usporiti apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane koji bi mogli biti neophodni za stvaranje šećera u krvi. Također poboljšava metabolizam i pomaže u smanjenju rizika od drugih bolesti u životnom stilu.

GI graha je niži što ga čini vrlo korisnim za regulaciju šećera u krvi i sprječavanje bilo kakvih štetnih učinaka uzrokovanih grahom.

Neki od graha koji bi mogli pomoći u smanjenju šećera u krvi uključuju:

Grah
Crni grah
Pinto grah
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke mogli bi biti dobri zalogaji i preljevi od jogurta za ljude s visokom razinom šećera u krvi. One su bogate prirodnim mastima i neophodnim vitaminima i mineralima.

Povezano

Najnovije