7 prehrambenih proizvoda koji smanjuju oznake šećera u krvi

Datum objave:

- Advertisement -

Dijabetes je jedan od metaboličkih poremećaja koji je uzrokovan povišenim šećerom u krvi. Najčešći oblik je dijabetes 2 u kojem je tijelo imuno na inzulin ili manju proizvodnju inzulina u tijelu.

Dijabetes je jedna od životnih bolesti koja se često nalazi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Prisutnost dijabetesa utječe na zdravlje srca, krvnih žila, bubrega, očiju i živaca.

- Advertisement -

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dijabetes je 7. najsmrtonosnija bolest na svijetu. Procjenjuje se da je 2016. godine samo dijabetes širom svijeta uzrokovalo 1,6 milijuna smrti.

- Advertisement -

Iako dijabetes ima nekoliko štetnih učinaka, međutim, može se kontrolirati pravilnom ravnotežom između prehrambenih proizvoda u dogovoru s medicinskim savjetnicima. Dio hrane pomaže u smanjenju šećera u krvi.

Koja su hrana koja normalizira biljege šećera u krvi?
Šećer u krvi osnovno je gorivo tijela koje nastaje metabolizmom ugljikohidrata i glukoze. U prisutnosti imunosti na inzulin ili nedovoljne njegove proizvodnje može prouzročiti povišenu razinu šećera u krvi u tijelu.

Povišena razina šećera u krvi dulje vrijeme može oštetiti druge organe poput srca i bubrega. Prava ravnoteža između makronutrijenata može pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjuje njegov učinak.

- Advertisement -

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće bogat je izvor vitamina i minerala. Oni su također prepuni antioksidansa. Kelj je bogat kalijem i kalcijem te pomaže u smanjenju razine šećera u krvi.

Lisnato povrće bogato je proteinima i vlaknima. Vlakna pomažu u smanjenju vremena zadržavanja hrane u gastrointestinalnom traktu i smanjuju apsorpciju hranjivih sastojaka koji mogu utjecati na šećer u krvi.

Neko od zelenog povrća koje pomaže u smanjenju šećera u krvi uključuje:

Špinat
Kelj
Kupus
Brokula
Studije sugeriraju da redovita konzumacija soka od kelja pomaže u smanjenju markera šećera u krvi i krvnog tlaka.

Bobice
Bobice su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, manganom, kalijem i antioksidansima. Ne sadrži ugljikohidrate koji sudjeluju u proizvodnji glukoze, a time i šećera u krvi. Treba ga uključiti u doručak za zdravu prehranu.

Studije su otkrile da konzumacija bobica pomaže u smanjenju kroničnog oksidativnog učinka uzrokovanog neravnotežom između antioksidansa i slobodnih radikala kod dijabetičara.

Antioksidanti prisutni u bobicama pomažu u prevenciji nekoliko bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, karcinoma. Vrlo je važno u održavanju pravilnog funkcioniranja tijela.

Neke od bobica koje bi mogle pomoći u smanjenju štetnih učinaka dijabetesa uključuju:

Jagode
Maline
Borovnice
Borovnice
Cijelo zrno
Cjelovito zrno sadrži više vlakana i hranjivih sastojaka od bilo kojeg prerađenog zrna. Konzervirana i prerađena hrana puna je dodanih šećera, konzervansa i nema vlakana.

Cjelovite žitarice imaju nisku razinu glikemijskog indeksa (GI) od redovno obrađenih žitarica što pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i sprječava dijabetes.

Bogat sadržaj vlakana u cjelovitim zrnima pomaže u učinkovitoj probavi koja usporava apsorpciju hranjivih sastojaka koji bi mogli biti odgovorni za povećanje šećera u krvi.

Neke cjelovite žitarice koje će pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa uključuju:

Proso
Cjelovitog zrna kruha
Tjestenina od cjelovitih žitarica
Smeđa riža
Kvinoja
Raž
Heljda
Masna riba
Masna riba bogat je izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti što pomaže u smanjenju biljega povišenog šećera u krvi i lipida kod dijabetičara.

Masna riba sadrži omega-3 masne kiseline poznate kao eikosapentaenojska kiselina (EPA) i dokozaheksaenojska kiselina (DHA) koja je neophodna za zdravlje krvnih žila i srca.

Prisutnost vitamina D i kalcija čini ga neophodnim za ljude s metaboličkim i koštanim poremećajima. Njegova konzumacija pomaže u osiguravanju snažne kosti i zdravog metabolizma, što je ključno za apsorpciju hranjivih sastojaka.

Neke od riba koje bi mogle pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa uključuju:

Losos
Tuna
Srdele
Skuša
Pastrva
Grah
Grah je bogat proteinima i vlaknima, zajedno s ostalim bitnim mikro-hranjivim sastojcima. Dijeta bogata proteinima pomaže u smanjenju ukupnog unosa hrane i općenito ugljikohidrata i igra vitalnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi.

Vlakna pomažu usporiti apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane koji bi mogli biti neophodni za stvaranje šećera u krvi. Također poboljšava metabolizam i pomaže u smanjenju rizika od drugih bolesti u životnom stilu.

GI graha je niži što ga čini vrlo korisnim za regulaciju šećera u krvi i sprječavanje bilo kakvih štetnih učinaka uzrokovanih grahom.

Neki od graha koji bi mogli pomoći u smanjenju šećera u krvi uključuju:

Grah
Crni grah
Pinto grah
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke mogli bi biti dobri zalogaji i preljevi od jogurta za ljude s visokom razinom šećera u krvi. One su bogate prirodnim mastima i neophodnim vitaminima i mineralima.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO