7 prehrambenih proizvoda koji povećavaju šećer u krvi

Datum objave:

- Advertisement -

Dijabetes je jedan od metaboličkih poremećaja koji je uzrokovan povišenim šećerom u krvi. Najčešći oblik pronađen kod odrasle osobe je dijabetes 2 u kojem je tijelo ili imuno na inzulin ili deficit inzulina u našem tijelu.

Dijabetes je jedna od životnih bolesti koja se često nalazi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Dugotrajna prisutnost dijabetesa utječe na zdravlje srca, krvnih žila, bubrega, očiju i živaca.

- Advertisement -

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dijabetes je 7. najsmrtonosnija bolest na svijetu. Procjenjuje se da je 2016. godine samo dijabetes širom svijeta uzrokovalo 1,6 milijuna smrti.

- Advertisement -

Dijabetes može nanijeti nekoliko nepovratnih oštećenja tijelu, međutim, potpuna svijest o njegovim uzrocima i ispravne medicinske intervencije mogu pomoći u kontroli štete uzrokovane dijabetesom.

Koja je hrana koja povisuje šećer u krvi?
Šećer u krvi osnovno je gorivo tijela koje nastaje metabolizmom ugljikohidrata i glukoze. U prisutnosti imunosti na inzulin ili nedovoljne njegove proizvodnje može prouzročiti povišenu razinu šećera u krvi.

Šećer u krvi može se povisiti zbog različitih čimbenika; jedan od čimbenika koji pridonose regulaciji šećera u krvi su vrste hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ljudi bi trebali biti svjesni namirnica koje bi mogle imati štetne učinke protiv dijabetesa.

- Advertisement -

Neka hrana pomaže u smanjenju razine šećera u krvi, ali sorte hrane mogu pogoršati stanje.

Visoko ugljikohidrati
Ugljikohidrati su ključni za proizvodnju šećera u krvi. Probavni sustav pretvara ugljikohidrate u glukozu, a zatim u šećer u krvi. Visok unos ugljikohidrata rezultira pojačanom proizvodnjom šećera u krvi u tijelu.

Povrće poput krumpira i jam uzgaja se ispod površine zemlje i stoga sadrži teške doze ugljikohidrata. Dijabetičari bi trebali izbjegavati konzumaciju prehrambenih proizvoda proizvedenih ispod površine.

Neke od visoko ugljikohidratnih namirnica koje mogu povisiti šećer u krvi uključuju:

Riža
Krumpir
Jam
pomfrit
Studije sugeriraju da je jedna porcija pire-jame dovoljna da se zadovolje dnevne potrebe ugljikohidrata za odraslu osobu.

Voće
Voće je bogat izvor vitamina i minerala uz antioksidanse. Također je bogat vlaknima koja pojačavaju metabolizam i usporavaju apsorpciju hranjivih sastojaka što bi moglo povećati razinu šećera u krvi.

Iako svježe voće ima vrlo čudesna svojstva koja će pomoći u regulaciji šećera u krvi, međutim neki od prerađenih plodova odgovorni su za povećanje šećera u krvi.

Studije sugeriraju da prerada i pakiranje voća za dulju upotrebu nisu dobre za dijabetičare jer sadrži zaslađivač, sol i konzervanse.

Neki od voća koji mogu imati štetne učinke na dijabetičare uključuju:

Voće u konzervi
Džem i žele
Kiseli krastavac
Pakirani voćni sok
Prerađeno žito
Prerađeno zrno sadrži manje vlakana i hranjivih sastojaka od cjelovitih žitarica i njihovih prehrambenih proizvoda. Pretjerana prerada žitarica nije dobra za zdravlje.

Prerađene žitarice imaju visoku razinu glikemijskog indeksa (GI) od običnih cjelovitih žitarica koje su odgovorne za povišenu razinu šećera u krvi nakon konzumacije prerađenih žitarica.

Zrna koja su prošla kroz proces gube sadržaj vlakana koja igraju važnu ulogu u smanjenju šećera u krvi pojačavajući metabolizam i usporavajući proces apsorpcije.

Neke od obrađenih žitarica koje mogu povećati rizik od dijabetesa uključuju:

bijela riža
Kruh od bijele pšenice
Tjestenina od bijele pšenice
bijelo brašno
Tortilje od bijelog brašna
Protein
Proteini pomažu u smanjenju razine šećera u krvi mijenjajući metabolički proces. Međutim, postupak obrade i kuhanja to bi mogao pretvoriti u najgoru noćnu moru za dijabetičare.

Konzumacija proteina u većoj količini pomaže u smanjenju unosa hrane, a time i potrošnje ugljikohidrata. Štoviše, prisutnost masti u peradi i piletini može imati štetne učinke na markere šećera u krvi.

Postoje razne vrste proteina dostupne za konzumaciju, no neke mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, a druge mogu povećati razinu šećera u krvi.

Neke od namirnica bogatih proteinima koje mogu povećati rizik od povišenog šećera u krvi uključuju:

Prženo meso
Meso s visokim udjelom masti
Perad s kožom
Pržena riba
Prženi tofu
Prženi grah
Trans i zasićene masti
Konzumacija masti neophodna je za pravilan rad tijela. Mononezasićene i polinezasićene masti koje se prirodno javljaju bogate su omega-3 masnim kiselinama, međutim trans i zasićene masti štetne su za dijabetičare.

Probava zasićenih masti stvara druge metaboličke poremećaje koji mogu poremetiti regulaciju razine šećera u krvi. Zbog svoje zasićene prirode teško je probaviti.

Hrana bogata masnoćama pomaže u debljanju što je preteča dijabetičkih stanja i nekoliko vaskularnih bolesti. To također čini naše srce rizičnim, što je posljedica dijabetesa.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM