7 prehrambenih proizvoda koji povećavaju šećer u krvi

Objavljeno:

Dijabetes je jedan od metaboličkih poremećaja koji je uzrokovan povišenim šećerom u krvi. Najčešći oblik pronađen kod odrasle osobe je dijabetes 2 u kojem je tijelo ili imuno na inzulin ili deficit inzulina u našem tijelu.

Dijabetes je jedna od životnih bolesti koja se često nalazi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Dugotrajna prisutnost dijabetesa utječe na zdravlje srca, krvnih žila, bubrega, očiju i živaca.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dijabetes je 7. najsmrtonosnija bolest na svijetu. Procjenjuje se da je 2016. godine samo dijabetes širom svijeta uzrokovalo 1,6 milijuna smrti.

Dijabetes može nanijeti nekoliko nepovratnih oštećenja tijelu, međutim, potpuna svijest o njegovim uzrocima i ispravne medicinske intervencije mogu pomoći u kontroli štete uzrokovane dijabetesom.

Koja je hrana koja povisuje šećer u krvi?
Šećer u krvi osnovno je gorivo tijela koje nastaje metabolizmom ugljikohidrata i glukoze. U prisutnosti imunosti na inzulin ili nedovoljne njegove proizvodnje može prouzročiti povišenu razinu šećera u krvi.

Šećer u krvi može se povisiti zbog različitih čimbenika; jedan od čimbenika koji pridonose regulaciji šećera u krvi su vrste hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ljudi bi trebali biti svjesni namirnica koje bi mogle imati štetne učinke protiv dijabetesa.

Neka hrana pomaže u smanjenju razine šećera u krvi, ali sorte hrane mogu pogoršati stanje.

Visoko ugljikohidrati
Ugljikohidrati su ključni za proizvodnju šećera u krvi. Probavni sustav pretvara ugljikohidrate u glukozu, a zatim u šećer u krvi. Visok unos ugljikohidrata rezultira pojačanom proizvodnjom šećera u krvi u tijelu.

Povrće poput krumpira i jam uzgaja se ispod površine zemlje i stoga sadrži teške doze ugljikohidrata. Dijabetičari bi trebali izbjegavati konzumaciju prehrambenih proizvoda proizvedenih ispod površine.

Neke od visoko ugljikohidratnih namirnica koje mogu povisiti šećer u krvi uključuju:

Riža
Krumpir
Jam
pomfrit
Studije sugeriraju da je jedna porcija pire-jame dovoljna da se zadovolje dnevne potrebe ugljikohidrata za odraslu osobu.

Voće
Voće je bogat izvor vitamina i minerala uz antioksidanse. Također je bogat vlaknima koja pojačavaju metabolizam i usporavaju apsorpciju hranjivih sastojaka što bi moglo povećati razinu šećera u krvi.

Iako svježe voće ima vrlo čudesna svojstva koja će pomoći u regulaciji šećera u krvi, međutim neki od prerađenih plodova odgovorni su za povećanje šećera u krvi.

Studije sugeriraju da prerada i pakiranje voća za dulju upotrebu nisu dobre za dijabetičare jer sadrži zaslađivač, sol i konzervanse.

Neki od voća koji mogu imati štetne učinke na dijabetičare uključuju:

Voće u konzervi
Džem i žele
Kiseli krastavac
Pakirani voćni sok
Prerađeno žito
Prerađeno zrno sadrži manje vlakana i hranjivih sastojaka od cjelovitih žitarica i njihovih prehrambenih proizvoda. Pretjerana prerada žitarica nije dobra za zdravlje.

Prerađene žitarice imaju visoku razinu glikemijskog indeksa (GI) od običnih cjelovitih žitarica koje su odgovorne za povišenu razinu šećera u krvi nakon konzumacije prerađenih žitarica.

Zrna koja su prošla kroz proces gube sadržaj vlakana koja igraju važnu ulogu u smanjenju šećera u krvi pojačavajući metabolizam i usporavajući proces apsorpcije.

Neke od obrađenih žitarica koje mogu povećati rizik od dijabetesa uključuju:

bijela riža
Kruh od bijele pšenice
Tjestenina od bijele pšenice
bijelo brašno
Tortilje od bijelog brašna
Protein
Proteini pomažu u smanjenju razine šećera u krvi mijenjajući metabolički proces. Međutim, postupak obrade i kuhanja to bi mogao pretvoriti u najgoru noćnu moru za dijabetičare.

Konzumacija proteina u većoj količini pomaže u smanjenju unosa hrane, a time i potrošnje ugljikohidrata. Štoviše, prisutnost masti u peradi i piletini može imati štetne učinke na markere šećera u krvi.

Postoje razne vrste proteina dostupne za konzumaciju, no neke mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, a druge mogu povećati razinu šećera u krvi.

Neke od namirnica bogatih proteinima koje mogu povećati rizik od povišenog šećera u krvi uključuju:

Prženo meso
Meso s visokim udjelom masti
Perad s kožom
Pržena riba
Prženi tofu
Prženi grah
Trans i zasićene masti
Konzumacija masti neophodna je za pravilan rad tijela. Mononezasićene i polinezasićene masti koje se prirodno javljaju bogate su omega-3 masnim kiselinama, međutim trans i zasićene masti štetne su za dijabetičare.

Probava zasićenih masti stvara druge metaboličke poremećaje koji mogu poremetiti regulaciju razine šećera u krvi. Zbog svoje zasićene prirode teško je probaviti.

Hrana bogata masnoćama pomaže u debljanju što je preteča dijabetičkih stanja i nekoliko vaskularnih bolesti. To također čini naše srce rizičnim, što je posljedica dijabetesa.

Povezano

Najnovije