8 kućnih lijekova za liječenje infekcija uha

Objavljeno:

Infekcije uha najčešće uzrokuju bakterije i virusi srednjeg uha. Uobičajeni simptomi uključuju bol uha, proljev, glavobolju, trzanje u uhu, loš zvučni odgovor, curenje tekućine u uhu, povraćanje, problemi sa spavanjem, visoka temperatura itd. Djeca više pate od upala uha nego odrasli.

Naše se uho sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg, a svaki dio igra važnu ulogu u procesu sluha. Vanjsko uho je poput vinove loze. Hvata valove pokretnih vibracija.

Pinna je dio uha koji omogućuje zvučnim valovima da dođu do ušiju. Zvučni valovi zatim ulaze u uho u srednjem uhu, gdje se nalaze i drugi bitni udovi: čekić, nakovanj, miješanje, polukružni i srednji kanal.

Zatim se zvučni val premješta u unutarnje uho, gdje se nalaze i drugi vrlo značajni dijelovi, pužnica, Eustahijeva cijev i živci. Kad zvučni val pogodi živce, mozak započinje obradu, nakon čega možemo percipirati i razumjeti zvuk.

Bilo koji dio uha ranjiv je na infekciju. Najteži od njih pojavljuje se u unutarnjem uhu. Pravilnim postupcima možete izbjeći oštećene i oštećene bubnjiće, kao i druge komplikacije. Ako zanemarite infekciju, ona može postati kronična, pa čak i dovesti do gubitka sluha.

Koji su domaći lijekovi za liječenje upala uha?

Srećom, ne morate često uzimati antibiotike za upale uha. Neki domaći lijekovi pomoći će vam kod upala uha i uha. Ovdje vam predstavljamo najuspješnije:

Češnjak

Češnjak može biti od velike pomoći u liječenju upala i uha. Uzmite 2-3 svježa češnja češnjaka i kuhajte 5 minuta. Zdrobite ga i nanesite malo soli. Smjesu stavite u čistu krpu i stavite u zaraženo uho. Svaki dan konzumirajte 2-3 češnja češnjaka kako biste ubrzali proces ozdravljenja.

Također možete kuhati dva režnja češnjaka u ulju senfa ili sezama dok ne dobiju smećkastu boju da biste dobili ulje od češnjaka. Pustite da se ohladi da ne bude prevruće i dodajte četiri kapi u bolno uho.

Jabučni ocat

Ako imate uho uha uzrokovanu gljivicama, tada je jabučni ocat najbolja opcija za vas.

Pripremite kombinaciju jabučnog octa s istom količinom vode ili alkohola. Namočite vatu u otopinu i stavite je u uho na pet minuta.

Nakon što je vata uklonjena, lezite na bolno uho tako da otopina izlazi iz uha. Za sušenje uha možete koristiti i sušilo za kosu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje vrlo je učinkovit način za čišćenje začepljenih Eustahijevih cijevi od voska.

Stavite malo toplog maslinovog ulja u zaraženo uho. Kad je vosak mekan, izvadite ga iz bolnog uha. Senfino ulje može se koristiti kao alternativa maslinovom ulju.

Sol

Sol je najlakši i najjednostavniji tretman za probleme s ušima. U tavu stavite malo soli i zagrijte nekoliko minuta na niskoj temperaturi. Stavite toplu sol u krpu i dobro zatvorite otvoreni kraj.

Stavite krpu na uho 5 do 10 minuta dok je još mokra. Ponovite ovaj postupak mnogo puta tijekom dana. Toplina će omogućiti da tekućina izađe iz uha i ublažiti nelagodu i oticanje.

Bosiljak

Bosiljak uspješno sprečava nelagodu i smanjuje infekciju.

Kombinirajte nekoliko kapi ulja bosiljka s malo kokosovog ulja ili ulja za nošenje. Obrišite unutrašnjost uha uz vanjski rub i iza uha prethodno namočenom vatom u smjesi. Ponavljajte postupak dva puta dnevno.

Možete napraviti i 5 listova bosiljka sa sokom bosiljka. Nanesite ga oko vrata, ali pripazite da ne stavite sok u vrat.

Luk

Pecite luk pola sata, prerežite ga na dvije polovice i stavite polovicu u gustu pamučnu krpu. Držite krpu na uhu 5 minuta. Zatim napravite 10-minutnu pauzu i ponovite cijeli postupak.

Također možete nasjeckati luk i staviti ga u mikrovalnu na 1-2 minute. Pričekajte da se ohladi i pripremite sok od luka. Nanesite 2-3 kapi soka na bolno uho, pričekajte neko vrijeme, a zatim glavu postavite u pravi položaj tako da će sok izaći iz uha.

Sok od lišća manga

Ekstrakt koji dobijete iz lišća manga vrlo je moćan i jednostavan je lijek za upale uha.

Listove manga pripremite sa sokom drobljenjem ili mljevenjem dva ili tri lista. Zatim sok malo zagrijte. Pomoću kapaljke stavite 3-4 kapi u bolno uho. Bol će nestati za nekoliko minuta. Ponovite ovaj postupak 2-3 puta dnevno ako želite u potpunosti prevladati infekciju uha.

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima umjerena antibakterijska svojstva, tako da vam odmah može koristiti u slučaju upale u uhu.

Pomiješajte 3 kapi ulja čajevca, 2 žličice maslinovog ulja, 1 žličicu koloidnog srebra i 1 žličicu jabučnog octa i malo zagrijte smjesu. Nanesite na uho i pričekajte 5 minuta. Zatim položite na drugu stranu kako bi smjesa mogla izaći iz uha.

Ponovite ovaj postupak 2 – 3 puta dnevno tijekom 2 dana.

Povezano

Najnovije