Limfom: Neupadljiva prijetnja u našem grlu koja se manifestira tiho i sporo

236

Limfom, ili karcinom limfnog sustava, jedno je od onih izdajničkih zdravstvenih stanja, čiji se simptomi tiho manifestiraju, a ne moramo sumnjati da od njega patimo jako dugo. Limfni sustav sastavni je dio našeg imunološkog sustava, koji se bori protiv bakterija i štiti nas od bakterijskih i virusnih infekcija. Zapravo je važno znati simptome limfoma kako bismo osigurali pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, tako da na vrijeme iziđemo iz opasnosti. Evo nekoliko osnovnih znakova upozorenja povezanih s limfomom.

Bezbolne kvržice u vratu, preponama ili pazuhu
Najčešći i često jedini simptom limfoma. Ove kvržice ukazuju na povećanje limfnih čvorova, ne boli i možda nisu odmah uočljive, pa ih možete lako previdjeti. U ovom slučaju ne biste trebali podcijeniti posjet liječnika.

Gubitak kilograma
Gubitak kilograma u takvih bolesnika znak je brzo rastućih limfoma. To također može biti uzrokovano povećanom energijom našeg tijela u borbi protiv stanica raka.

groznica
Brine li vas groznica koja se ne smije i ne povlači? Konkretno, groznica koja vjerojatno nije povezana s bilo kojim drugim medicinskim stanjem ili infekcijom trebala bi ukazivati ​​na to da se događa nešto loše i natjerati vas na liječnički pregled.

Pretjerano znojenje
Ako se cijelo namaknete, to može biti znak za upozorenje limfoma. Također se možete pretjerano znojiti tijekom dana.

svrab
Intenzivan svrab bez vidljivog osipa može se pojaviti na rukama, nogama ili po cijelom tijelu i može vas spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Gubitak apetita
Sasvim je moguće da će vam limfom u trbuhu početi rasti. Kod nekih ljudi dolazi do povećanja nodula u slezini ili boli u jetri. Natečeni organi pritisnu na vaš želudac i gubite apetit.

slabost
Slabost je često uzrokovana stanicama raka koje izbacuju hranjive tvari i energiju iz tijela. Ako se rak proširio na vašu koštanu srž, umor može biti uzrokovan anemijom ili nedostatkom crvenih krvnih stanica.

Kratkoća daha
Limfom u vratu ili prsima može dovesti do osjećaja kratkoće daha. Pojedinci s ovim problemom mogu osjetiti oticanje lica i vrata.

Kako vam se svidio današnji članak? Ako vam se čini prosvjetljujućim, ne oklijevajte podijeliti to sa svojim prijateljima i obitelji.