NIPOŠTO NE UZIMAJTE OVAKO BIJELI LUK: Ljekarima iz Hitne pomoći stižu pacijenti sa užasnim bolovima

Objavljeno:

Bijeli luk je često ljekovit, ali može da napravi i “haos” u organizmu… naročito ako se odlučite da gutate po cijeli čen, kako neki rade…

Moćno dejstvo bijelog luka već je svima poznato, pa ga narod koristi u najrazličitije svrhe – za jačanje imuniteta, borbu protiv virusa, ali i obaranje visokog pritiska. Popularni recepti su preplavili internet, a na opasnost koja se krije iza neselektivne primene upozorila je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu.
“Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju”, rekla je dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS. “Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna ljekovita sredstva bez konsultacije sa ljekarem.

Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savjete na internetu i primijenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po cikeli čen belog luka. To za posljedicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali bijeli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati”, upozorila je dr Stefanović. Ona podsjeća da se i o narodnim lijekovima treba posavjetovati sa ljekarem.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Najnovije